Novosti

Kronika

Kekanović gostuje u četvrtak u "Prosvjeti"

S dobitnikom nagrade Beogradski pobjednik Dragom Kekanovićem u četvrtak, u 12 sati, u dvorani biblioteke u "Prosvjeti" razgovarat će Dušan Marinković i Čedomir Višnjić

Large drago kekanovic

Drago Kekanović

U četvrtak, 31. marta, u 12 sati u dvorani Centralne biblioteke SKD-a "Prosvjeta" u Zagrebu održat će se razgovor s književnikom Dragom Kekanovićem. Povod druženju je njegov roman "Privrženost", objavljen u izdanju SKD-a "Prosvjeta", koji je nagrađen nagradom Beogradski pobednik koju je prije dva mjeseca prvi put dodijelila Biblioteka grada Beograda. Uz Dragu Kekanovića, u razgovoru će sudjelovati prof. dr Dušan Marinković i Čedomir Višnjić, urednik "Prosvjetinog" izdavaštva.

"Romaneskna priča komponirana je od 33 poglavlja pri čemu su 31 fragmentarizirano govorenje slijepog hilandarskog monaha Gerasima, 32. je zapis inoka Dimitrija, njemaka koji zapisuje Gerasimova sjećanja i u kojemu se izvještava o smrti Gerasima i Katarine Kantakuzine, tada starice monahinje u manastiru iz Kučeva (Makedonija) "Запис инока Димитрија, Кучево 1492." te 33. "Епилог" što ga piše dubrovački arhivar Hinko, Gerasimov prijatelj iz djetinjstva, kojemu će rukopis Gerasimovih sjećanja/ispovijesti dostaviti zapisivač Dimitrije – gdje se izvještava kako je taj manuskript pod naslovom "Үспомене соколара Катарине Кантакузине Грофице Цељске" pohranio u dubrovačkoj Knjižnici Male braće. Taj će rukopis tako sačuvan biti izručen budućnosti, biti dostupan nekom čitaocu u budućnosti koji će pretražujući građu Knjižnice Male braće slučajno naići na njega. Na planu romana promatrano – to je onaj čitač koji se, došavši do "Успомена" i čitajući ih, otkriva kao neposredan akt čitanja. Utoliko i sam naslov romana postaje ključ razumijevanja tog jednog neponovljivog čitanja. Drugi bi čitalac možda tom rukopisu dao drugačiji naziv. Pa se taj čitalac pretvara u svojevrsnog priređivača rukopisa za objavljivanje", napisao je o romanu profesor Dušan Marinković u Novostima.

 

 

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više