Novosti

Kronika

Ključevi nove kuće obitelji Vranjanin

Srpsko narodno vijeće danas je u Luščanima kod Petrinje organiziralo svečanost zahvale Vladi Republike Srpske koji su donirali novčana sredstva za izgradnju 10 kuća, za isto toliko stradalih obitelji u potresu na Baniji

Srpsko narodno vijeće danas je u Luščanima pored Petrinje organiziralo svečanost zahvale Vladi Republike Srpske (BiH) koji su donirali novčana sredstva za izgradnju 10 kuća, za isto toliko stradalih obitelji u potresu na Baniji. Tom prilikom je izvršena primopredaja korisnicima, obitelji Vranjanin, ključeva prve izgrađene kuće iz donacije koju je preko SNV-a na Baniju uputila Vlada Republike Srpske. Upravo u Luščanima, u dvorištu obitelji Vranjanin, a nakon uklanjanja u potresu razrušene kuće, izgrađen je novi stambeni objekt, u koordinaciji SNV-a i firme STECO – Centar iz Bijeljine, a sve zahvaljujući donaciji Vlade iz Banja Luke.

Naime, u Banjaluci je u travnju ove godine u prisustvu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića potpisan ugovor o donaciji 1,5 milijuna KM (765.000 eura) za pomoć stradalima od potresa na području Banije, a koji se odnosi na izgradnju 10 trajnih kuća. Sporazum su u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske potpisali predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš.

SNV je još ranije ove godine organizirao i dodjelu drvene građe obitelji Vranjanin, teško stradaloj u potresu, za ponovnu izgradnju gospodarskih objekata, i to uz pomoć donacija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njene gornjokarlovačke eparhije, a uz podršku Njegove Svetosti patrijarha Porfirija. Tako su Luščani i obitelj Vranjanin, za SNV postali primjer priželjkivane obnove cjelokupne Banije, koja uključuje trajne stambene objekte i njima pripadajuće gospodarske jedinice, što je jamac ostanka stanovništva na potresom razorenim područjima.

U Luščanima pored Petrinje, započela je i humanitarna akcija Srpskog narodnog vijeća "Banija je naša kuća”, unutar koje su brojni donatori iz Hrvatske, Republike Srpske, BiH i Srbije dostavljali pomoć razrušenoj Baniji. Ukupna vrijednost primljenih financijskih i materijalnih donacija preko dviju humanitarnih akcija "Banija je naša kuća" iznosila je oko 7.168.000 kuna, u čemu su najznačajniji donatori bili iz Republike Srpske, BiH. Preko spomenute akcije na Baniju je stiglo gotovo 165 kontejnera, što bi bez donacija i pomoći Srpske pravoslavne crkve (Mitropolija zagrebačko-ljubljanska), i zalaganja samog srpskog patrijarha, bilo nemoguće realizirati. Za većinu doniranog građevinskog materijala pobrinuo se "Fond za izbegla i raseljena lica i za suradnju sa Srbima u regionu” iz Novog Sada. Posljednja donacija, za izgradnju trajnih stambenih jedinica za 10 banijskih obitelji, od strane Republike Srpske doseže iznos od gotovo 800.000 eura.

Tokom današnje svečanosti, uz Vranjanine i ostale obitelji kojima su kuće u izgradnji ili pred samim završetkom, kao i terenske aktiviste i aktivistkinje SNV-a, sudjelovali su patrijarh Porfirije, episkop gornjokarlovački Gerasim, Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, BiH i Milorad Dodik, član predsjedništva BiH. Patrijarh Porfirije obišao je i Majske Poljane, na glinskom području, gdje se susreo s obiteljima Paspalj i Bajlović koje su zahvaljujući donacijama SPC-a pronašle privremeni smještaj u kvalitetnim drvenim kućama, do konačne obnove njihovih stambenih objekata.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više