>

novosti logo

Kronika Kronika

Кomemoracija u Кusonjama

Održan je pomen žrtvama pakračkog kraja stradalima od ustaša 1942. godine. Okupljeni su posebno pozdravili Stojana Damjanovića, preživjelog svjedoka tog zločina

U nedjelju, 13. avgusta održan je pomen stradanju mještana sela Kusonje kraj Pakraca, ubijenih 1942. godine. Tog dana, ustaše su upale u selo te mještane Kusonja, Dragovića i Čaklovca odvele do obližnjih bunara gdje su ih ubili, a njihova tijela bacili u bunare, a neke zapalili u Hramu svetog Georgija. Preko pet stotina duša izgubilo je tada svoje živote, a 360 ih je otjerano u logore iz kojih se malo njih uspjelo vratiti.

Obilježavanje je započelo okupljanjem kod spomenika u centru sela gdje su se Milan Kozlović, predsjednik MO Kusonje, i Nikola Ivanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca i zamjenik gradonačelnice grada Pakraca, obratili okupljenima. Tom prilikom, Ivanović je podsjetio na dešavanja toga dana, a govorio je i o aktualnom historijskom revizionizmu.

Na komemoraciji i pomenu stradalima prisustvovali su generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, konzulica Nataša Kalezić, gradska vijećnica SDSS-a u pakračkom vijeću Mirsada Popović-Damjanović, predsjednik VSNM-a Grada Lipika i Darko Derenj, predsjednica UABA Pakrac-Lipik Mirjana Bilopavlović s delegacijom, te članovi mjesnih odbora, mještani Kusonja i okolnih sela. Okupljeni su posebno pozdravili jednog od rijetkih preživjelih svjedoka zločina u Kusonjima, Stojana Damjanovića

Zanimljivo, na službeni program pred spomenikom u centru selu nisu došli zamjenik župana Miroslav Grozdanić (DSS) i predsjednik županijskog VSNM-a Veljko Džakula, koji se nisu duže zadržali niti na liturgiji.

1/1