Novosti

Kronika

Kraljević Marko reper

Rušimo kliše da se epska poezija govori samo uz gusle, rekla je Snežana Bećarević, autorka predstave ‘Marko Kraljević od predanja do repovanja’, koja je odigrana u Zagrebu i Krnjaku

Brojna djeca u Krnjaku i Zagrebu s veseljem su 3. i 4 novembra pogledala interaktivnu predstavu ‘Marko Kraljević od predanja do repovanja’ ansambla Dečjeg kulturnog centra (DKC) iz Beograda. Nastupe su organizirali Uprava za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i ambasada Srbije u Zagrebu uz podršku SNV-a i Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC.

Dvorana Srpske pravoslavne opšte gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’ bila je u subotu puna djece u pratnji roditelja i koja su pratila predstavu i veselo reagirala gdje je to predstava zahtijevala. Njima se su se priključili ambasadorka Srbije Mira Nikolić i mitropolit Porfirije.

-  Imamo ideju da ansambl iduće godine ide u Dalmaciju kako bi i tamošnja deca videla slične predstave - rekla je ambasadorka Nikolić i naglasila podršku SNV-a i Mitropolije u ovom događaju. Snežana Stanković, urednica kulturno obrazovnog programa Dečjeg kulturnog centra Beograd i koautorica predstave, naglasila je izuzetno lijep prijem, ne samo domaćina nego i publike koja je s pažnjom gledala predstavu.

- Prvo izvođenje predstave bilo je u decembru 2016. Do sada smo igrali za publiku osnovnoškolskog uzrasta iz Beograda, ali imamo ambiciju da uz podršku našeg osnivača, Skupštine Grada Beograda, kao i Ministarstva spoljnih poslova ponovo gostujemo u Hrvatskoj - rekla je Snežana. Autorka projekta Snežana Bećarević Popović nastojala je približiti srednji vijek djeci.

- Napravila sam tekst kojim se deci koja više ne čitaju mnogo epsku, a ni bilo koju poeziju, na zanimljiv način prikazuje jedno vreme; da kroz igru, kroz bajku i kroz repovanje, vide kostime, čuju osnovne pojmove i shvate ko su ti likovi. Prosto da im se kao slikovnice zadrže u glavi. Kazivanje u desetercu transponovali smo u dramsku igru koja ruši kliše da se epska poezija govori samo uz gusle -  rekla je Snežana Bećarević.

Kroz naizgled jednostavnu priču prezentiran je kompletan ciklus pjesama o kraljević Marku pa se tako pojavljuju svi bitni likovi: Majka Jevrosima, Vila, Šarac, Marko Kraljević, dva tinejdžera koji su nehotice pokrenuli kalendar ( vekometar) koji ih vraća u prošlost, u 14.vijek. Poruke o čovječnosti, častoljublju, poštovanju starijih, hrabrosti, požrtvovanosti i junaštvu prezentirane su djeci na moderan način.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više