Novosti

Kronika

Kрижeвчaни у Бaњa Луци

Путoвaњe у oргaнизaциjи ВСНM-a Kрижeвaцa: Чeтрдeсeтaк Пригoрaцa и Пoдрaвaцa oбишлo je знaмeнитoсти Бaњa Лукe, с нaглaскoм нa oнe вjeрскoг кaрaктeрa

Cuoqii1b16n8tk6far54uv5ewl6

Uspomena s putovanja

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca, prošlog vikenda upriličeno je jednodnevno putovanje u Banja Luku gdje je oko 40 pripadnika srpske i drugih nacionalnih zajednica s prostora Koprivničko-križevačke županije, posjetilo poznatu pravoslavnu crkvu Hrista Spasitelja i Riznicu duhovnog blaga.

- Ova crkva izgrađena je pred nekoliko godina, a nalazi se na istom mjestu na kojemu je stajala crkva Sv. Trojice koja je srušena tokom Drugog svjetskog rata. Spomenuta crkva iz 1939. godine uništena je po naređenju tadašnjih ustaških vlasti. Prije svoga rušenja bila je na meti bombardovanja njemačke vojske u aprilskom ratu - ispričao je protonamjesnik Dragan Grujić.

Putovanje je nastavljeno posjetom Riznici duhovnog blaga u blizini gradskog središta, a u kojoj se može naći velik broj knjiga, ikona, časopisa i drugih predmeta vjerskog i nacionalnog karaktera. Mnogi Prigorci i Podravci u Riznici su tako uspjeli nabaviti vrijedne suvenire i knjige te od ljubaznog osoblja saznati još informacija o gradu Banja Luci, njezinim crkvenim i drugim povijesnim znamenitostima.

- Na putovanju nam se pridružio i sveštenik Radovan Dimitrić, sveštenik koprivničke parohije, koji nam je uvelike pomogao u organizaciji. Naime, sveštenik Dimitrić je rođeni Banjalučanin tako da smo imali vodiča. Kući smo se vratili u kasnijim večernjim satima uz muziku i pjesmu u autobusu. Bilo je to bogato iskustvo kojeg ćemo se rado sjećati, a nadam se i ponoviti - rekla je Goranka Manojlović, predsjednica VSNM-a Grada Križevca.

Poslije službenog dijela putovanja, izletnici su po svom izboru obišli druga važna mjesta u Banja Luci kao što je veliki spomenik NOB-a okružen bistama istaknutih antifašista i spomenik znamenitom književniku Petru Kočiću. Na poziv protomanjesnika Grujića i koprivničkog paroha Dimitrića, nekoliko srpskih manjinskih vijećnika prisustvovalo je zanimljivoj promociji knjige ‘Zašto hrišćanin nema paravo biti glup’ koju je izdala srbijanska izdavačka kuća Bernar.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više