Novosti

Rabljena sedmica

Kriminal se isplati

Danas, kad je osuđen zbog pljačke hrvatskog proračuna, HDZ, voljom birača, raspolaže s još više milijuna iz istog proračuna, kojima će platiti dosuđenu kaznu ne pomogne li mu Ustavni sud

Large rabljena

U HDZ-u ga se sjećaju kao kroz maglu – Ivo Sanader (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Milijuni

Kriminal se isplati, rečenica je koja se ovih dana vjerojatno vrti po glavi Andreju Plenkoviću dok razmišlja o plaćanju pravomoćno presuđenih 3,5 milijuna kuna kazne i povratu u proračun 14,6 milijuna koje su njegovi stranački drugovi izvukli iz državnih tvrtki i institucija u vrijeme kad je Ivo Sanader vodio stranku, a Gordan Jandroković i Branko Bačić mu bili bliski suradnici. Od tada se, kako vidimo, jedino Sanader nije promijenio, Jandroković i Bačić danas nemaju pojma što se događalo, sjećaju se Sanadera kroz maglu, ali nikakve veze s kriminalom nemaju, niti su znali za njega. Iz medija su se informirali, a i to prekasno. Tako nekako pokušavaju objasniti. Nema veze, ovo ionako nije priča o Jandrokoviću i Bačiću, upleli su nam se preko reda, sad ćemo ih zaboraviti i vratiti se glavnoj temi. HDZ, dakle, mora platiti višemilijunsku kaznu i vratiti također milijune u proračun. Zoltan Kabok, stranački portparol, obećava da će poštovati presudu, ali i odlučiti hoće li ići s ustavnom tužbom, što bi bila igra na sigurno. Teško da bi vjerni Ustavni sud ostavio HDZ bez adekvatne pravne zaštite. Neovisno i o tome, milijuna im ne bi smjelo nedostajati. Godišnji izvještaj Državne revizije o financiranju političkih stranaka otkrio je da su hadezeovci u prošlu godinu ušli s prekrasnim plusom od 20 milijuna kuna. Ne zna se koliko im je novca ostalo, ali nema razloga brinuti se za njih. Kao prvo, novac im se tradicionalno lijepi za prste, dvije trećine prihoda dobivaju iz proračuna, što državnog, što jedinica lokalne samouprave. U 2019. godini je, čitamo u dnevnoj štampi, HDZ na temelju broja zastupnika dobio 21,7 milijuna kuna, a ove bi godine, zbog povećanog broja zastupnika, po istoj osnovi trebao zaraditi 25,3 milijuna kuna. Kako se kriminal isplati? Jednostavno, stranka osuđena zbog korupcije i pljačke države i dalje je najbrojnija, i samim time najbogatija, u parlamentu te opljačkane države. Zarađuje više nego što je opljačkala iz kase koju je praznila. Kriminal se isplati. Pitajte HDZ.

 

HRT

Hrvatsku radioteleviziju odavno je stiglo prokletstvo medija koji je interesantniji kao vijest, nego kao njihov kreator. Javna radiotelevizijska kuća ovih dana puni medije kako detaljima oko izbora novog glavnog ravnatelja, tako i pričom o izlasku onog starog, donedavnog, iz zatvora:

 

Bačić

Kazimir Bačić pojavio se, kažu odvjetnici, ali i prisavski doušnici, ovoga tjedna na radnom mjestu. Bivši glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, čovjek izabran voljom parlamentarne većine predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom, u matičnu se kuću vratio iz Remetinca, gdje se hladio od 30. lipnja, kad je uhapšen u Uskokovoj antikorupcijskoj akciji. Policajci i tužitelji sumnjaju da je Bačić bio nekovrsni kurir između poduzetnika Milana Lončarića i pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u koruptivnim poslovima. Uglavnom, na televiziju je stigao dan nakon izlaska iz pritvora. I dalje je u radnom odnosu, pojasnio je njegov odvjetnik, pa je normalno da je došao na posao, gdje je raspoređen na poslove u tehnici koje je radio i prije nego što je voljom Andreja Plenkovića i njegovih postavljen na čelo HRT-a.

 

Šveb

A na mjesto privremeno onesposobljenog Bačića saborska glasačka mašinerija u srijedu je instalirala Roberta Šveba. Kao i obično u takvim situacijama, kandidat vladajućih nema organizacijskih sposobnosti ni medijskih znanja koja ga izdvajaju iz mnoštva smrtnika. Unatoč tome, ili baš zato, vladajući mu vjeruju. Problem je, međutim, što je čovjek suvlasnik tvrtke koja je izravna konkurentica sportskom programu HRT-a, što bi značilo da je u potencijalnom sukobu interesa. K tome, na razgovoru pred nadležnim saborskim odborom, po skoro općoj ocjeni, sramotio se lošim odgovorima. Ustrajavanje vladajućih na imenovanju Šveba potaknulo je i opoziciju na rijetko viđenu aktivnost i odlučnost: na prošloj su saborskoj sjednici, svi su to zabilježili, u velikom broju nahrupili za govornicu i onemogućili raspravu o Švebu. Konačno, u saborskoj raspravi o njemu sve se odvijalo u više-manje predvidljivom okviru: vladajući su sirotog čovjeka hvalili bez ozbiljnog razloga, a opozicija je upozoravala na probleme koje bi moglo donijeti njegovo imenovanje. Šveb je na kraju izglasan, ali epohalne novosti na HRT-u ne treba očekivati. To je jedno od onih predviđanja s kojima nikad ne možete pogriješiti.

 

Otpad

Nova zagrebačka vijest s neugodnom aromom već proživljenog: gradske vlasti povjerile su zbrinjavanje biootpada Petru Pripuzu, jednom od bližih suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Ponuda Pripuzovih tvrtki bila je za 2,8 milijuna kuna povoljnija od procijenjene vrijednosti natječaja i 2,6 milijuna od konkurentske iz Austrije. Pripuz, poduzetnik iznimno blizak bivšoj vladajućoj strukturi u gradu, nije htio zbrinjavati biootpad prije ljeta, pa su se tim poslom bavile gradske tvrtke, ali neadekvatno, vele upućeni. Na koncu, raspisan je natječaj i na njemu je Pripuz pobijedio. Mediji ukazuju i na to da je konkurentska tvrtka iz Austrije vlasnički povezana s familijom Pripuz. Inače, ukupna vrijednost posla je 36 milijuna kuna. Posvuda oko nas milijuni lete. I lijepe se često za iste ruke.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više