>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Križem i pendrekom

Crkva, ona glavna u Hrvatskoj, marketinški funkcionira u idiličnom skladu s osnovnom državnom ekonomsko-političkom orijentacijom. Ovih dana, naime, aktivna je u tom pogledu naročito na Jadranu, točnije u Dalmaciji. Tamo se ljeti standardno odvijaju svi festivali, gro društvenog života, i tamo se obrće najviše deviza. Nije čudo što su se onda i crkvenjaci potrudili da se baš na moru proguraju u prvi plan. Evo recimo biskup šibenski Ante Ivas, koji u posljednje vrijeme ne silazi s naslovnica.

Kao što je razglašeno, on je ishodio zabranu rada jednom od najpopularnijih gradskih kafića Azimut, s tezom da stvara previše buke koja ometa molitvu u obližnjoj katedrali sv. Jakova. Štoviše, policija je pritom uhapsila njegova vlasnika, da bi dojam bio ljepši. Mada neki smatraju kako je preuzvišeni u slučaju Azimuta zapravo izgubio kompas, rečeni ekonomsko-politički kriterij odaje nam da to nipošto nije na stvari. Jednostavno, radi se o punokrvnoj borbi za društveno i materijalno tržište, a kler istog zapišava daleko najuvjerljivije.

Doduše, malo je Ivasu račune pomrsilo to što Šibenčani baš vole taj lokal, pa mu odgovaraju javnim protestima. Višak reklame zna imati dvojak efekt: uzgred je ponovno iskopan podatak da biskup priprema kriptu za svoj ukop u katedrali, mimo službene obnove, kao što je 2010. godine tamo zidao dimnjak za roštilj. Ali da ne bi svi prevrući reflektori ostali upereni na njega, pobrinuli su se Ivasovi kolege iz Dubrovačke biskupije. Oni su se zadržali u klasičnoj im domeni te se dosljedno pozabavili fikcijom.

Producentima serije 'Igra prijestolja' odbili su molbu za snimanje scene u kojoj jedna glumica izlazi gola iz dubrovačke katedrale Gospe Velike. Opet je riječ o borbi za tržišnu prevlast, jer tvorci megapopularnog fantasyja njime baš i ne zastupaju kršćanstvo, nego razna božanstva. I ne bi s otporom biskupije paklenom holivudskom kurvaluku bilo ni pô jada kad bi se u potpunosti držali principa. Kad se dakle ne bi sami uporno bavili organizacijom političke prostitucije i u sakralnom i u profanom ambijentu, osim što nas nastoje silovati do amena.