Novosti

Kronika

Kум ниje дугмe

Прeдстaвa у oргaнизaциjи Удружeњa Ђoрђe Oцић из Дaљa: Tрaгикoмичнa причa o кумoвскoм oднoсу смeштeнa je у дaнaшњe врeмe и сaмим тим мнoги су сe мoгли прeпoзнaти у ситуaциjaмa

Large 3

Glumci Janko Cekić (levo) i Uroš Milojević

Uprkos pandemiji koronavirusa, Udruženje Đorđe Ocić iz Dalja već drugu godinu zaredom uspelo je organizovati pozorišnu predstavu pod otvorenim nebom, preciznije u avliji porodice Ocić. Rodna kuća poznatog srpskog književnika Đorđa Ocića ujedno je i sedište istoimenog udruženja.

Predstavu "Kum nije dugme" Udruženje je organizovalo 13. avgusta u saradnji s Produkcijom Mansarda iz Novog Sada. Prema tekstu Ivana Panića predstavu je režirala Tea Puharić, a sa beogradskog Pozorišta Slavija svojim glumačkim umećem, po preporuci Ognjena Petkovića, režisera i glumca rodom iz Vukovara, upriličili su je Janko Cekić i Uroš Milojević. Predstava "Kum nije dugme" je tragikomična priča o kumovskom odnosu što se kod nas prožima vekovima. Priča je smeštena u današnje vreme i samim tim mnogi su se mogli prepoznati u situacijama i odnosu glavnih junaka. Dvojica likova, predstavljajući dva suprotna merila vrednosti, u tragikomičnom dijalogu, dotakla su se teme međuljudskih odnosa, zahvatajući druge aktualne teme i probleme današnjice. Za razliku od prošlogodišnje monodrame o Diani Budisavljević "Pu, spas za sve nas", koja je održana na verandi, ovogodišnjoj duodrami o kumovima primerenija je bila scena pod ajmfortom.

Uz to što su prisutni mogli uživati u ovoj nadasve zanimljivoj predstavi, presednica Udruženja Đorđe Ocić Dejana Ocić (kćerka književnika Đorđa Ocića) i direktor Produkcije Mansarda Ognjen Petković objavili su zajedničku nameru da svojim udruženim radom doprinesu razvoju kulture na prostoru Erdabova.

Imajući u vidu da je Erdabovo literarni toponim književnika Đorđa Ocića, kojim je on obuhvatio prostor Erduta, Dalja, Borova, Bijelog Brda i Vukovara, nimalo ne čudi što su se među brojnom publikom, osim onih s područja Dalja, našli i gosti iz Borova, Bijelog Brda i Beograda. U realizaciji ovog projekta, za kojeg se nadamo da će ga ljubitelji pozorišta imati prilike videti i u drugim mestima dve najistočnije hrvatske županije, organizatori su imali svesrdnu, financijsku i logističku podršku Opštine Erdut i Opštine Borovo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više