Novosti

Kronika

"Лaзићeвих" 75 гoдинa

Гoдишњи кoнцeрт биo je пoсвeћeн oнимa кojи су диo сeбe угрaдили у тeмeљe Рaдничкoг културнo-умjeтничкoг друштвa "Joвaн Лaзић", oснoвaнoг 15. oктoбрa 1947. oд групe виђeниjих Бeлoмaнaстирaцa кojи су жeлeли oбoгaтити лoкaлни културни живoт

Large 5

Sadašnji i bivši članovi SKUD-a "Jovan Lazić"

Dana 15. oktobra 1947. godine grupa viđenijih Belomanastiraca, želeći obogatiti lokalni kulturni život, osnovala je Radničko kulturno-umjetničko društvo "Jovan Lazić". Na osnivačkoj skupštini bilo je upisano 65 imena. Za 75 godina postojanja, Društvo je mijenjalo prefiks, ali ne i ime "Jovan Lazić". Po riječima predsjednice SKUD-a "Jovan Lazić" dr. Svetlane Pešić, godišnji koncert održan prošle subote u belomanastirskoj kino sali bio je posvećen upravo onima koji su dio sebe ugradili u temelje Društva i godinama gradili "prelijepu zgradu prijateljstva, zajedništva i kulturnog amaterizma".

Koncert je bio i prava prilika da se svim dosadašnjim predsjednicima ili njihovim potomcima  uruči priznanje za njihov doprinos u opstanku i razvoju Društva u proteklih sedam i po decenija. A u tom dugom razdoblju na čelnom mjesto bili su Ljubomir Popović (1947. – 52.) Predrag Kračunov (1953. – 65.), Nedeljko Jeftić, Mladen Cicak, Josip Milić (1972. – 92.), Vlado Elaković, Novak Vukčević (1995. – 98.), Radivoj Mihajlović, Ilija Jasnić, Ljubomir Jeličić, Milenko Stanić, Borivoj Belić (2008. -12.) i Svetlana Pešić (od 2013).

Dvosatni koncert započeo je zdravicom Jovana Vilića iz Bolmana i skečom na baranjskom srpskom "divanu" u izvođenju skudovaca Dragane, Teodore, Jelene i Jovana, a potom su se izmjenjivali folklorno-pjevački nastupi domaćeg SKUD-a te gostiju: Hrvatskog KUD-a Beli Manastir, Romskog resursnog centra (RRC) Darda i dua H&M u sastavu Hranislava Mesarić i Milan Kliba. Domaćini su se predstavili srpskim igrama iz Baranje te igrama iz Vladičinog Hana, vlaškim igrama i igrama iz Šumadije, HKUD pjesmama i plesovima Hrvata iz južne Češke "Za gorami, dolinami" te folklornim motivima iz Podravine "Kad zasvira, lane", darđanski RRC romskim igrama iz Srema, a duo H&M spletom starih pjesama.

U prvih deset godina postojanja, najbrojnija sekcija "Jovana Lazića" bila je dramska, koja je u tom vremenu postavila 14 pozorišnih komada, uključujući "Koštanu" Borisava Stankovića i "Hasanaginicu" Milana Ogrizovića. Tim povodom na ovogodišnjem koncertu skudovci Nemanja Bukvić i Klementina Jovanović izveli su svojevrsni performans pod naslovom "Da znaješ, mome", inspiriran "Koštanom" i igrama iz Vranja, jednom od SKUD-ovih najpopularnijih koreografija. Koncert je završio pomalo spektakularnim slikanjem na bini svih sadašnjih i bivših skudovaca, kojima su se potom pridružili i ostali izvođači. A za sam kraj se – a što bi drugo – razvilo užičko kolo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više