Novosti

Politika

Leti, leti, leti, ne leti!

Hoće li MIG-ovi i Rafali i danas letjeti iznad hrvatskih gradova? Očito hoće? Hoće li u brišućem letu preletjeti Rijeku? E, na to pitanje nemamo odgovor. Najbitnije je da ne padnu. Ne bi im bilo prvi put. Barem ne MIG-ovima

Large avioni

MIG-ovi su u vježbi u utorak presreli Rafale iznad Zagreba (foto Emica Elvedji/PIXSELL)

Najnoviji sukob u višemjesečnom međusobnom trvljenju što niskog što visokog intenziteta između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića možda je najbolje komentirala saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović kazavši: "Ne bih se štela mešati između ta dva velika dečka, koja se sad neko vrijeme tuku". Peović je kasnije ipak stala na Milanovićevu stranu objasnivši da je reagirao na paradni karakter i neprihvatljiv samopromotivni karakter Plenkovićeve politike u zadnje vrijeme.

Do sukoba je, to vjerojatno već znate, došlo zbog preleta francuskih i hrvatskih vojnih aviona koji su se presretali u utorak iznad Zagreba, a isto namjeravaju napraviti i danas parajući nebo iznad Kvarnera, Gorskog kotara i Like. Radi se, objasnio je Plenković, o vježbi u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom te pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s MIG-ovima i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova Charles de Gaulle.

"Oni će letjeti nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti, prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima, na čemu im zahvaljujem", poručio je Plenković s nosača aviona na što je oštro reagirao Milanović.

"Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj. Predsjednik Milanović naložio je načelniku Glavnog stožera OSRH da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba", ističe se u priopćenju.

Tu priča nije stala. Očekivano, u srijedu je Milanoviću odgovorio ministar obrane Mario Banožić poručujući da se Milanovićevom zapovijedi načelnika Hranja dovodi u apsurdnu situaciju.

"Nakon nedavnog pada bespilotne letjelice u Zagrebu i dok traje ruska agresija na Ukrajinu, koja je prijetnja miru u cijeloj Europi, zajedničko odvraćanje i obrana poruka su sigurnosti za građane i nikako ne predstavljaju njihovo uznemiravanje. Preleti borbenih aviona jamac su građanima da saveznici i partneri stoje uz nas i da nam pružaju potporu. Navedena obuka kao i najavljena obuka s Oružanim snagama SAD-a dio su planiranih obučnih aktivnosti za koje je Vlada na sjednici 27. 01. donijela Odluku. (Odluka o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022. godini.) Na tu Odluku Vlade prethodnu suglasnost dao je Predsjednik Republike te je bio uključen i podupirao navedene aktivnosti. Sukladno toj Odluci i danas se održavaju zajedničke obučne aktivnosti HRZ-a s pripadnicima francuske ratne mornarice kao i s pripadnicima Oružanih snaga SAD-a. Napominjemo kako je člankom 103. Zakona o obrani propisano da je tijelo nadležno za vojno zrakoplovstvo Ministarstvo obrane", kaže se u saopćenju MORH-a.

Onda je, barem takve vijesti neslužbeno donosi Dnevnik.hr, Milanović ipak reterirao pa je dopustio prelete aviona iznad gradove, ali isključivo na visini iznad 600 metara, što u utorak nije bio slučaj, da bi potom još dodao – ovaj put službeno – da nerad, nekompetencije, neznanje, neozbiljnost sustava ne mogu biti izgovor za "ovakvo seljačko ponašanje" i korištenje vojske u političke svrhe i politizaciju. Kazao je još da nema ništa protiv vojne suradnje s Francuzima, ali da je nedopustivo da avioni nisko lete iznad hrvatskih gradova. "To treba raditi tamo gdje je opasnost najmanja. Da se ne ugrožavaju životi, građevine, ali i živci", rekao je Milanović.

Do cijele priče došlo je zbog pada bespilotne letjelice prije nekoliko dana u Zagrebu za koju je utvrđeno da je došla s područja Ukrajine, ali tko ju je i zašto poslao u Hrvatsku – ne zna se. Nije utvrđeno, barem ne javno, je li ona nosila veću količinu eksploziva o kojoj govore premijer i njegov ministar, a šuti Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, organizacije čija je jedna od zadaća i ta da spriječi da mlazni dronovi teški pet tona padaju u širem centru Zagreba, za što Hrvatska plaća nemali novac. Međutim, šteta pa i ona politička je napravljena, pad letjelice TU 141 pokazao je da obrana zračnog prostora ne funkcionira, da raketni sustav ne postoji, da MIG-ovi ne mogu letjeti nou pa u tom kontekstu treba gledati vojnu vježbu koja bi valjda građanima trebala dati određeno jamstvo sigurnosti u ova teška ratna vremena.

Hoće li avioni i danas letjeti? Očito hoće? Hoće li u brišućem letu preletjeti Rijeku? E, na to pitanje nemamo odgovor. Najbitnije je da ne padnu. Ne bi im bilo prvi put. Barem ne MIG-ovima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više