Novosti

Kronika

Ликoвнa кoлoниja из Дaрдe у Зaгрeбу

У зaгрeбaчкoj "Прoсвjeти" oтвoрeнa je излoжбa с 28 рaдoвa нaстaлих у oквиру сликaрскe кoлoниje ликoвнe рaдиoницe "Пeтaр Дoбрoвић" из Дaрдe

Large darda 2

S otvorenja izložbe u "Prosvjeti" (foto Nenad Jovanović)

U prostorijama Prosvjete u Zagrebu 23. maja otvorena je izložba slikarske kolonije likovne radionice "Petar Dobrović" iz Darde na kojoj je izloženo 28 radova s lanjske kolonije "Đola".

Nakon uvodnog obraćanja Davorke Perić, prisutnima se obratio predsjednik pododbora iz Darde Mirko Marković, ističući da se radi o multietničkoj koloniji čiji učesnici dolaze od Budimpešte, Subotice i Beograda do svih krajeva Hrvatske i BiH.

– Svim sudionicima osiguravamo materijal, noćenje i put, nastojeći biti dobri domaćini. Ova likovna kolonija u rangu je manifestacija kao što su Đakovački vezovi i Vinkovačke jeseni, što je rezultat intenzivnog rada. Do sada nismo prodali ni jedan rad, a u 19 godina skupili smo ih preko 400. Sve smo ih opremili i nalaze se u katalogu - rekao je Marković.

- Svaka od dosadašnjih kolonija je vrlo dobro odrađena. Uvijek se rado družim s ljudima, ne samo s akademskim slikarima i pedagozima, nego i s amaterima. Oni uvijek donose neku svježu krv u umjetnost i nisu opterećeni znanjima koja nas još uvijek muče, iskreni su kao djeca i svježiji. U zajedničkom radu pozitivno utječemo jedni na druge - rekao je akademski slikar Nedeljko Tintor koji je već deset puta učestvovao u radu kolonije.

Otvorenje su uveličali Zborxop, koji je pod vodstvom Jovane Lukić, izveo tri stare narodne pjesme, kao i šest učenica Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" koje su recitirale pjesme Milana Rakića, Alekse Šantića, Laze Kostića i Vladislava Petkovića Disa. Slike će se moći razgledati u narednih 15 dana, nakon čega se izložba seli u Karlovac i Rijeku.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više