Novosti

Kratko & jasno

Maja Maтић: И срeдњoшкoлци нa Виру

Љeтнa шкoлa српскoг jeзикa и културe пoчињe 11. jулa с првoм групoм oд 38 учeникa срeдњoшкoлaцa, кaжe вoдитeљицa дoписнo-кoнзултaтивнe нaстaвe у Прoсвjeти

Large mini 3 %c4%86irilica

Kakva je u ovoj školskoj godini situacija s dopisno-konzultativnom nastavom u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta?

U ovoj školskoj godini broj učenika je promjenjiv; trenutno imamo 31 učenika, 21 djevojčicu i deset dječaka; u svakoj od županija je po dvoje-troje učenika, od Međimurske i Karlovačke do Splitsko-dalmatinske i Šibensko kninske. Sada se zadaci šalju učenicima na kućnu adresu, a potom ih učenici naprave u pisanom obliku, fotografiraju i pošalju da ih pregledam. Preko školske godine smo odvojeni, ali se sa svim učenicima sretnem u ljetnoj školi zato što oni imaju prednost prijava za nju, tako da se tamo upoznajemo. Od nove školske godine planiram da s papirnog oblika, za sada s učenicima petog i šestog razreda pređen na virtualnu nastavu. Planiram da preko aplikacije Zum stupam u kontakt s učenicima. Tada ću u isto vrijeme razgovarati s dvoje njih i to je način da ih povezujemo iako smo i do sada vidjeli da se učenici koji pohađaju dopisno konzultativnu nastavu, upoznaju i zbližavaju u ljetnoj školi.

Kako će izgledati ovogodišnja Ljetna škola srpskog jezika i kulture na Viru?

Za ovu godinu imamo jako puno prijavljenih učenika. Ove godine novost je što uvodimo i smjenu za srednjoškolce. Nakon 25 godina rada škole za osnovnoškolce, uspjeli smo osigurati nastavu i za njihove kolege iz srednje škole. Bilo je i prošlih godina pokušaja da se tako nešto organizira, ali sada smo uspjeli. Pripreme za ljetnu školu su inače jako kompleksne za organizaciju, prvenstveno zbog silne papirologije koju moramo obaviti. To je obiman proces jer samim tim što su učenici maloljetni, potrebno je pribaviti mnogo papira od roditelja koji moraju biti predani u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ljetna škola počinje 11. jula s prvom grupom od 38 učenika srednjoškolaca koliko ih je prijavljeno. Oni će u našoj ljetnoj školi na otoku Viru biti sedam dana uz šest noćenja i uz njih će biti pet nastavnika. Predviđeni su gostujući predavači, kao i dva dana terenske nastave za obilazak manastira Krka, Kule Stojana Jankovića, Nacionalnog parka Krka i razgledavanje Zadra. Kako se radi o srednjoškolcima, oni mogu izdržati taj tempo nastave, obilazaka, kupanja i zabave, što bi osnovnoškolcima ipak bilo teže. U dvije smjene od po 65 učenika, osnovnoškolci nastavljaju odmah iza njih, tako da će ljetna škola ukupno trajati od 11. do 29. jula, dakle skoro cijeli mjesec. Iako je rok za prijave prošao, a neki učenici su zakasnili s prijavama, ostavljena je mogućnost da uskoče ako odustane netko od onih koji su već prijavljeni; mi im u takvim slučajevima uvijek izlazimo u susret.

Ali to nije sve što se tiče učenika?

Tako je. Ove godine je "Prosvjeta" na konkursima Ministarstva prošla s tri projekta; osim ljetne škole, tu je nastavak stručnog usavršavanja učitelja po modelu C. To je u pripremi i planirano je da se održava najmanje dva dana u septembru pred početak školske godine. Treći je program "Crtam, pišem, stvaram" koji smo pokrenuli prošle godine i za koji je odaziv učenika jako velik. U prvoj fazi su se učenici likovno izražavali, ove godine će pisati, a iduće godine će snimati svoje video materijale i recitacije. Projekt se provodi tokom tri godine s učenicima od 1. do 8. razreda koji pohađaju model C nastave. Prvi put radimo nešto i za srednjoškolce za koje od iduće godine planiramo virtualno okupljanje i druženje jednom mjesečno. Ideja je da nakon Ljetne škole ne izgubimo kontakt s učenicima srednjih škola nego da ih, s obzirom da su se prijavili srednjoškolci iz svih krajeva zemlje, virtualno okupljamo i razgovaramo s njima, kao i da dovodimo neke goste.

Kakva je vaša suradnja s drugim srpskim organizacijama?

Pored nastavka jako dobre suradnje s Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba koje sufinancira Ljetnu školu, ove godine imamo partnerstvo sa Srpskim narodnim vijećem što se tiče smjene za srednjoškolce, tako da mi je drago da smo počeli s ovim vidom suradnje koju smo intenzivirali. Sa SNV-om, odnosno Odjelom za kulturu, surađujemo i na projektu "Kulturna karavana" u okviru kojeg bi u škole u kojima se odvija nastava srpskog jezika i kulture po modelu C, dovodili umjetnike iz Srbije, a prvi na redu je Gorski kotar, odnosno škole na području Vrbovskog.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više