Novosti

Manjinski zastupnik

Знaнствeницe прoтив нeрaвнoпрaвнoсти

У мoру дeструктивних виjeсти, jeднa хвaлeвриjeднa прoшлa je нeoпaжeнo: нaшe знaнствeницe с Институтa Руђeрa Бoшкoвићa снимилe су пoруку кojoм пoзивajу дjeвojчицe и дjeвojкe дa пoстaну знaнствeницe, рeклa je Дрaгaнa Jeцкoв

Ye53jsbicx4vi19g5qoyyqpdmyx

Na Institutu Ruđer Bošković udio žena iznosi 48 posto (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

U sklopu slobodnih tema saborskog zasjedanja, Dragana Jeckov je u ime Kluba zastupnika SDSS-a opisivala aktualnu civilizacijsku razinu prihvaćanja osoba manjinskih nacionalnosti i vjeroispovijesti.

- Posljednjih dana nije bilo nimalo lijepo čitati i slušati vijesti o žigosanoj pripadnici albanske nacionalne manjine, o napadnutim vaterpolistima Crvene zvezde i uslijed toga otkazanoj utakmici, nakon čega je splitska osnovna škola išarana porukama mržnje prema Srbima. Sve su to slike koje govore o dosezima društva, s jasnom porukom da su ovdje drugi i drugačiji nepoželjni i nepodobni - rekla je zastupnica, napomenuvši da je pred svima mukotrpan i dugotrajan posao ne žele li se više primati i slati ovakve poruke.

- U moru destruktivnih vijesti, jedna hvalevrijedna prošla je gotovo neopaženo: naše znanstvenice s Instituta Ruđera Boškovića snimile su poruku kojom pozivaju djevojčice i djevojke da im se pridruže u avanturi, da postanu znanstvenice i svakog dana uživaju u novim otkrićima. Poslale su je u povodu 11. februara, Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, istaknuvši u njoj da znanost omogućuje neprestano učenje novih znanja i iskustva; ona je globalnoga karaktera, pa se kroz nju otvara prilika za putovanja i upoznavanja novih ljudi i kulture – rekla je Jeckov.

Među 880 ukupno zaposlenih na Institutu Ruđera Boškovića, doktora znanosti je 427, a od toga 246 doktorica, oko 58 posto. Jedanaest je predstojnika zavoda, od čega su četiri ženskog spola, što je 36 posto; u ukupnom broju voditelja laboratorija znanstvenica je točno pola, odnosno 50 posto. Prema podacima EUROSTAT-a iz 2017., u Uniji je među znanstvenicima-inženjerima 59 posto muškaraca i 41 posto žena – u Institutu je udio žena tog zvanja viši, 48 posto, što ga stavlja iznad hrvatskoga, europskoga i svjetskoga prosjeka.

- U moru ljestvica na kojima je Hrvatska pri samom dnu, ovo su podaci koji ulijevaju nadu. Neka u Hrvatskoj bude što više mladih znanstvenica s odličnim uvjetima za rad i napredak, one će predanim radom osvjetlati obraz našoj zemlji, uz najizraženiju želju da ostanu ovdje jer to zaista žele. Osim znanstvenicama, čestitam i mladoj djevojci koja je na splitskoj rivi pomogla ne četniku, ne Srbinu, ne Crnogorcu, ne vaterpolistu, nego čovjeku u nevolji da iziđe iz hladnog mora – istaknula je Jeckov.

Probacija štiti od kriminala

Za saborske rasprave o izvještaju o radu probacijske službe za 2017. Dragana Jeckov je kazala kako je zadaća te službe dvojaka: ona s jedne strane radi na rehabilitaciji i resocijalizaciji počinitelja kaznenih djela, a s druge pomaže u zaštiti zajednice od kriminalnog ponašanja.

- Probacija je postala neizostavnim dijelom kaznenog sustava u svim etapama kaznenog postupka, a provodi se s ciljem rasterećenja kaznenopravnog i penalizacijskog sustava, bolje reintegracije počinitelja u društvo, smanjenja broja recidivista i zaštite društva. Statistika pokazuje da se probacijom recidivizam zamalo triput smanjuje, odnosno da 94 posto osoba uključenih u probacijski program ne počini drugo kazneno djelo. U sve više država sve je veći broj počinitelja kaznenih djela pod nadzorom probacije, više nego u zatvorima. Budući da je kod nas probacijska služba još mlada, u kreiranju probacijskog modela koristi se najbolja europska praksa. Iz izvještaja za 2017. možemo zaključiti da ta relativno mala probacijska služba čini velike stvari i pomake. Na to upućuju i statistički podaci: u odnosu na 2012., sada se probacijskoj službi utrostručio broj predmeta, pa su potkraj 2017. u njoj bila zaposlena 94 službenika. Za njihove plaće, doprinose, naknade i prijevoz izdvojeno je oko 10,5 milijuna kuna. U probaciju su bile uključene 3.362 osobe, zaprimljena su 4.122 nova predmeta, a zaključeno ih je 3.770. Dakle, svaki probacijski službenik u prosjeku radi sa 71 osobom, iako taj broj varira od 44 do 90 osoba, ovisno već o broju predmeta i broju službenika pojedinog probacijskog ureda. Usporedbe radi, ‘zlatni’ europski standardi po tom pitanju su 50 do 60 osuđenika, pa su ovi podaci pokazatelji motiviranosti probacijskih službenika - zaključila je Dragana Jeckov.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više