Novosti

Kratko & jasno

Marko Filipović: Pijesak u oči

Lako je na leđima lokalne uprave i samouprave formirati porezni sustav bez ikakvih analiza koje bi pokazale što to ustvari predstavlja za njihove proračune. Pitanje prireza nije ništa drugo nego predizborni trik. Ulazimo u izborno vrijeme, ali ovo, iako je od HDZ-a – previše je, kaže SDP-ov gradonačelnik Rijeke

Large intrigator  mini

(foto Nel Pavletić/PIXSELL)

Što za Rijeku znači porezna reforma koju Vlada planira uvesti početkom iduće godine?

Rijeka je u posljednje dvije godine smanjila prirez građanima s 15 na 13 posto. Odlučili smo smanjiti dio poreznih nameta, no iza te naše odluke stoje jasna strategija i vrlo pažljivo planiranje prihoda i rashoda gradskog proračuna kako se niti u jednom trenutku ne bi dovela u pitanje realizacija projekata i programa koje osiguravamo građanima, prvenstveno djeci, mladima i onima treće životne dobi. Nadalje, ukidanje prireza neće imati nikakvog efekta na rast plaća za čak 45 posto zaposlenih koji žive u gradovima i općinama koje niti nemaju prirez. Da Vlada stvarno želi čuvati standard građana, mogla je puno više učiniti smanjivanjem PDV-a, na primjer. Jesam za povećanje plaća, no ne preko leđa gradova.

Kako će se ukidanje prireza odraziti na velike gradove u Hrvatskoj?

Ova tema tiče se svih velikih gradova, jer jedan dio porezne reforme platit će upravo oni. Točnije, platit će proračuni gradova, općina i županija. Prošlotjedno predstavljanje porezne reforme je igrokaz u režiji Vlade RH i premijera koji za ovaj potez nema niti kratkoročne niti srednjoročne niti dugoročne analize. To je potez kojim se želi premijera staviti u poziciju da on povećava plaće, dok će te iste plaće gradonačelnici, naročito gradonačelnici velikih gradova, izmjenom poreznih stopa i kompenzacijskim mjerama morati smanjivati. Nigdje u dokumentima i planovima Vlade nije bilo regulirano ukidanje prireza, koji je velikim gradovima najznačajniji prihod. U Hrvatskoj, jednoj od najnerazvijenijih i najcentraliziranijih zemalja unutar EU, na lokalnoj razini troši malih 12 posto prihoda u odnosu na 88 posto koliko troši centralna država. Isto tako, samo su visokodecentralizirane države, u koje Hrvatske nikako ne spada, ujedno i najrazvijenije države Europske unije.

Ovom poreznom reformom ustvari se baca pijesak u oči i srljamo u nju kao guske u maglu. Lako je na leđima lokalne uprave i samouprave formirati porezni sustav bez ikakvih analiza koje bi pokazale što to ustvari predstavlja za proračune jedinica lokalne samouprave. Duboko sam nezadovoljan ovakvim pristupom Vlade RH i ministarstva, kao i činjenicom da se niti u jednom trenutku nije poveo ozbiljan dijalog oko ovako važne teme. Ta bahatost Vlade doći će na naplatu. Imamo četiri izborna ciklusa pred nama i ljudima je vrlo jasno što se dešava, a jasno je i nama kao legitimno izabranim predstavnicima na lokalnom nivou. Mislim da trebamo skupa dići glas. Na tom tragu, zatražio sam sjednicu predsjedništva Udruge gradova na kojoj će se raspravljati i definirati stavovi o predloženim promjenama poreznoga modela.

Što ukidanje prireza znači za Grad Rijeku?

Znači gotovo devet milijuna eura manje prihoda u proračunu, a to je novac kojim se financiraju vrtići, škole, naši programi u obrazovanju, javni gradski prijevoz. S tim se novcem subvencionira i plaća rad udruga, sportskih klubova, svega što čini život jednog grada. Ovo pitanje prireza nije ništa drugo nego predizborni trik. Ulazimo u izborno vrijeme, ali ovo, iako je od HDZ-a – previše je. Očekujem da kompenzacijske mjere budu detaljno predstavljene i u tom se segmentu mora angažirati Porezna uprava, zadužena za razrez i naplatu poreza od građana, koja će gradovima morati početi dostavljati konkretne i jasne podatke bez kojih bi predlaganje budućih proračuna bilo gotovo nemoguće. Podsjećam, od 220 milijuna eura ukupnih poreznih prihoda koji se prikupljaju prirezom ogroman dio prikupljaju upravo četiri velika hrvatska grada.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više