Novosti

Kronika

Meksikanci u Borovu

Ovogodišnji Međunarodni festival folklora u Borovu i Vidovdanski sabor Boboti ostaće u posebnom sećanju. Prvi put su na ovim folklornim priredbama nastupili gosti iz Meksika, članovi Državnog društva za folklorne plesove Zakatekas

Large 6

Temperamentni gosti iz Meksika

Ovogodišnji Međunarodni festival folklora u Borovu i Vidovdanski sabor Boboti ostaće u posebnom sećanju i učesnicima i posetiocima. Prvi put su na ovim folklornim priredbama nastupili gosti iz Meksika, članovi Državnog društva za folklorne plesove Zakatekas.

– Inicijativa i saradnja s društvom iz Meksika potekla je od naših prijatelja iz Prijedora. Meksikanci su na turneji po Evropi pa tako nakon Borova i Bobote idu u Prijedor, Srbac, Zagreb, a zatim odlaze u Francusku - kaže organizator Rado Bosić, predsednik borovskog KUD-a "Branislav Nušić". Više od pet stotina posetilaca borovskog festivala oduševilo se atraktivnim, temperamentnim plesovima i nošnjama Meksikanaca.

- Naša koreografija predstavlja istoriju Meksika. Mesto je predivno, a domaćini srdačni – rekao je novinarima Cezar Lara Banuelos, predsednik društva čijih je četrdesetak članova doputovalo u Evropu. U Borovu su se prvi puta predstavili i članovi KUD-a Sloboda iz Rumenke koji su izveli igre iz beogradske Posavine i Dimitrovgrada, a borovski folkloraši su se predstavili najnovijom koreografijom.

– "Razglednica s Korduna" nastala je kao deo istraživanja provedenog prošle godine za potrebe SKD Prosvjeta pododbora Vojnić. Na osnovu pronađenih materijala, igara, pesama i običaja tog kraja nastala je ova koreografija. Nošnja je izrađena u abadžijskoj radnji i ovo je premijerno izvođenje u Borovu – ističe umetnički rukovodilac borovskog KUD-a Zoran Abadžić.

- Tradicionalno dobar odaziv publike bio je i u Boboti. Nakon dve pandemijske godine, ovogodišnji Vidovdanski sabor okupio je rekordnih 850 učesnika iz Hrvatske i regiona - kaže Svetislav Mikerević, predsednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta pododbora Bobota, koji je uz KUD Đoko Patković iz Bobote organizator ove manifestacije. Osim domaćina, KUD-a Đoko Patković iz Bobote, gostiju iz Meksika i Borova, posetiocima folklorne večeri predstavila su se kulturno-umetnička društva Vučjak iz Podnovlja i Napredak Bušletić – Donja Grapska iz Republike Srpske te Karadžić iz Loznice.

- Utisci su takvi da boli duša. Prelepo je kad dođete u goste ljudima koji vas vole i koje vi volite. Moramo se više družiti i sastajati. Verujem da će Boboćani kod nas doći u goste za Preobraženje – kaže sekretar KUD-a "Vučjak" Dušan Pajić. U sklopu Vidovdanskog sabora održano je niz programa: pesničko veče, likovna kolonija, scenski prikaz sremskih svatova, šahovski turnir te takmičenja kuvara, lovaca i vatrogasaca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više