Novosti

Društvo

Migrantski radnik tuži Italiju zbog nehumanog smještaja na radu

Mladi radnik iz Obale Bjelokosti podnio je tužbu Europskom sudu za ljudska prava tražeći osudu Italije zbog neljudskih i ponižavajućih uvjeta u kojima je bio prisiljen živjeti radeći kao sezonski radnik u poljoprivredi. Bio je smješten u jednoj od napuštenih i trošnih baraka u kojima je živjelo dvadesetak migrantskih radnika i radnica

Large rsz migrantski radnici usda flickrv1

(foto USDA/Flickr)

Tridesetogodišnji radnik i politički izbjeglica iz Obale Bjelokosti u talijansku regiju Basilicata došao je na rad na sezonu tijekom berbe poljoprivrednih proizvoda. Ovih dana protiv Italije je podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava zbog "neljudskih i ponižavajućih uvjeta" u kojima je prisiljen živjeti kao poljoprivredni radnik.

Nakon što je stigao u Basilicatu, smješten je u jednoj od napuštenih i trošnih baraka na području Boreana. U većini tih baraka živi i do dvadesetak migrantskih radnika i radnica, a u mnogima nemaju odgovarajuće kupaonice ili tekuću vodu. Kako je navedeno u tužbi Europskom sudu za ljudska prava, posvuda ima i otpada koji predstavlja opasnost po zdravlje onih koji tamo žive.

U tužbi se tvrdi da takva situacija "šteti temeljnim ljudskim pravima poput onog na život, zdravlje i dostojanstvo", poručila je odvjetnica Angela Bitonti. Bitonti je istaknula i kako je ovo prvi puta da je jedan politički izbjeglica u Basilicati podnio tužbu međunarodnom sudu poput Europskog suda za ljudska prava.

U tužbi se naglašava i kako su, u usporedbi s talijanskim i drugim europskim sezonskim poljoprivrednim radnicima, migranti koji na rad dolaze iz afričkih zemalja posebno diskriminirani.

Tisuće privremenih poljoprivrednih radnika i radnica iz Afrike i istočne Europe svake sezone radi na talijanskim poljima. Ovoga je ljeta, nakon smrti mladog migrantskog radnika Camare Fantamadija u Brindisiju, talijanska regija Apulija zabranila poljoprivredne radove tijekom najtoplijih sati dana. Dvadesetsedmogodišnji Fantamadi srušio se i umro vozeći bicikl s posla nakon rada na otvorenom na vrućini od 40 stupnjeva. Na sezonski rad u Italiju došao je iz Malija.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više