Novosti

Kronika

Miniranje oslobođenja

Spomenik posvećen oslobodiocima Karlovca je uništen, dok je Perivoj slobode preimenovan

Large 9

Oslobođen tek tri dana prije kraja rata – Karlovac

Tridesetak prisutnih okupilo se u centru Karlovca pored devastiranog Spomenika palim borcima i žrtvama fašizma u nekadašnjem Perivoju slobode, današnjem Šetalištu Franje Tuđmana, i obilježilo 6. maj, Dan oslobođenja Karlovca. Grad i šira okolica, od Duge Rese do Ozlja, oslobođeni su 1945. godine, prije 76 godina, u silovitom naletu partizanskih jedinica.

Uništeni spomenik na žrtve Drugog svjetskog rata i borce bio je djelo poznatog kipara Vanje Radauša, a otkrio ga je 6. maja 1955. godine, deset godina nakon oslobođenja grada, Josip Broz Tito. Ratnih dana dobio je popriličnu porciju eksploziva što je bila jasna poruka što nova vlast misli o antifašizmu. Kameno postolje je ostalo dok su brončane figure uništene. Do sada nije obnovljen ali je barem postolje preživjelo nekoliko ideja gradskih HDZ-ovih vlasti da bude premješteno iz centra grada. Mineri ovog spomenika, kao ni mnogih drugih objekata u Karlovcu, a među njima je i pravoslavna crkva Svetog Nikole i zgrade Gornjokarlovačke eparhije, nikad nisu otkriveni.

Vijence su položili predstavnici Udruženja antifašista Karlovca i SDP-a, a ove godine je u tome sudjelovao i predstavnik Grada Karlovca, pročelnik ureda gradonačelnika Stjepan Mrežar. Bili su tu predstavnici karlovačke židovske zajednice, Hrvatsko-Ruskog društva prijateljstva za Karlovačku županiju iz Vojnića, predstavnici srpske zajednice, predsjednica gradskog SDP-a Dragica Malović, predsjednica političke platforme Možemo i kandidatkinja za karlovačku gradonačelnicu Draženka Polović. Predstavnika Županije nije bilo.

O oslobođenju Karlovca govorio je predsjednik Udruženja antifašista Miroslav Delić.

- Karlovačka operacija bio je naziv vojne akcije sa ciljem da se oslobode Karlovac i šira okolica koji su do tada bili veliko uporište ustaških i njemačkih snaga. Cijela operacija je trajala od 30. aprila do 7. maja. Karlovačku grupu divizija sačinjavale su 3. 4. 10. i 34. divizija 4. korpusa Jugoslavenske armije. Opći napad Karlovačke grupe divizija za oslobođenje Karlovca otpočeo je 1. maja. Zadatak je bio uništiti neprijateljsku grupaciju na ovom prostoru i spriječiti neprijatelju odstupanje od Karlovca preko Netretića, Ozlja i Metlike ka Novom Mestu i Sloveniji - kazao je Delić.

Podsjetio je da je Duga Resa također oslobođena 6. maja ali su tamošnje gradske vlasti prije nekoliko godina detaljno obnovile Spomenik palim borcima i žrtvama rata. Izrazio je želju nadu da će nešto slično učiniti karlovačke gradske vlasti. Delić je ustanovio da odnos vlasti nije u skladu sa temeljnim načelima Ustava RH, međunarodnim standardima i sadržajem Saborske deklaracije o antifašizmu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više