Novosti

Kronika

"Monografija sela Slavsko Polje"

Promovirana monografija Jovana Vučinića o selu na Kordunu: Slavsko Polje je prije Oluje imalo 1.050 stanovnika, a danas ih je 130, rečeno je na promociji

Large slavsko polje 7

Autor monografije Jovan Vučinić

Uz prisustvo četrdesetak stanovnika Vrginmosta i mjesnog odbora Slavsko Polje promovirana je "Monografija sela Slavsko Polje" čiji je autor Jovan Vučinić Joja (1951), umirovljeni profesor karlovačkog Veleučilišta.

Recenzenti Monografije su akademik Milan Galogaža, i prof. književnosti Mira Radošević, oboje porijeklom iz Slavskog Polja. Prije promocije prisutni su minutom šutnje odali počast preminulom admiralu Branku Mamuli, prvoborcu i narodnom heroju, također rođenom u ovom selu. Organizator promocije je Općina Vrginmost na čelu s načelnikom Milanom Vrgom koja je pomogla izlazak ove knjige kao i tamošnji pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta čija je predsjednica Senka Crevar vodila promociju. Knjiga je velikog formata (21x30 cm) i na 356 stranica govori o povijesti, kulturi, obrazovanju i sportu u ovom mjestu. Sadrži fotografije, prezimena ljudi iz tog kraja te obiteljska stabla.

- Ova knjiga je samo djelomičan spisak sređenih stanja o selu, ali nije ni čista faktografija. Nadam se da će generacije, ma gdje se nalazile, moći doprinijeti da ova monografija bude nadopunjena mnogim činjenicama, za koje ja nisam imao mogućnosti da dođem do njih - kazao je Vučinić.

- Jovan nam je pokazao kako se "ostaje ovdje", kako u jednom surovom vremenu nagomilanih nepravdi, bola i umiranja ostati čovjek - zapisala je recenzentica Mira Radošević.

- Mi smo Slavopoljci uvijek morali imati radno mjesto od ugleda, da bismo pomagali našim ljudima rješavanje svakodnevnih pitanja, počev od kupovine opreme do gradnje kuće pa do školovanja djece. Kordunaši su preferirali zanimanja kojima je pripadala uniforma, počev od željezničara, šumara, milicajaca, važno je da nešto otraga po dupetu podsjeća - pendrek ili kožni torbak. Eto, o svemu tome i na svoj način piše Jovan – duhovito je napisao akademik Milan Galogaža (1941), redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka novosadskog Univerziteta u penziji.

O Monografiji je vrlo emotivno govorio nastavnik Vlado Gabrić, nekadašnji autorov učitelj i prvi povratnički načelnik Vrginmosta od 2001. do 2005. Općina je nekada imala 41 mjesnu zajednicu uključujući Lasinju i Topusko sa 17.000 stanovnika. Samo Slavsko Polje je prije Oluje imalo 1050 stanovnika, a danas ih je 120 do 130, zaključio je Gabrić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više