Novosti

Kronika

Mračna jesen 1991.

Komemoracije za žrtve rata u Borovu i Vukovaru: Odana je počast članovima porodica, poginulima i nestalima u ratu 1991. godine

Large komemoracija

Parastos u Borovu

Porodice poginulih i predstavnici društveno-političkog života srpske zajednice, svake godine u septembru se okupljaju na komemoracijama u Borovu i Vukovaru kako bi odali počast članovima svojih porodica i sunarodnicima poginulima ili nestalima u ratu 1991. godine. Ispred spomen-obeležja na groblju u Borovu održan je parastos za više od 80 meštana Borova stradalih u ratu među kojima je i suprug Milke Savić.

- Prošla je 31 godina, a kao da je juče poginuo. Sećanja su još uvek bolna. Samo da više nikada ne bude rata, govori Milka. Mir je u svom obraćanju istakao i Dušan Latas, predsednik Veća srpske nacionalne manjine u opštini Borovo u čijoj je organizaciji održan komemorativni skup.

- Danas se sećamo svih poginulih i nestalih stanovnika Borova. Devedesete godine su odnele njihove živote, njihove snove i njihove želje. Oni nisu dočekali mir. Najveća vrednost čovečanstva jeste mir. Zato upućujemo želje da mir vlada svugde gde živi srpski narod, da mir zavlada u celom svetu, poručio je Latas dodajući da je stradanje meštana Borova u poslednjem ratu nemerljiv gubitak za porodice i zajednicu.

Vence su položili članovi porodica poginulih, Veća srpske nacionalne manjine u opštini Borovo, Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, Opštine Borovo, Zajedničkog veća opština, SDSS-a, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i grada Vukovara te brojnih borovskih udruženja.

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara, sećanje na žrtve Vukovara započelo je liturgijom i parastosom u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, a zatim su predstavnici i članovi nekoliko srpskih organizacija položili vence kod centralnog krsta u vukovarskoj Aleji.

- Za nas je izuzetno važno da imamo mesto gde možemo da odamo počast i da se setimo naših najmilijih, ali isto tako veoma je važno da se zajedno i u molitvenom sabranju setimo svih onih koji su nastradali, a za čiju sudbinu se još uvek ne zna. Godine su učinile svoje i vremenom se manji broj ljudi ovde okuplja, ali pred nama je da taj osećaj usadimo kod mlađih generacija koje i ne znaju da se mi ovde okupljamo svake druge subote u septembru. To je potrebno jer onaj ko ne pamti svoje pretke nema ni svoju prošlost, a ni budućnost, istakao je predsednik vukovarskog VSNM-a i Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić. Dodao je da je negovanje kulture sećanja veoma važno "kako zbog samih žrtava i njihovih porodica tako zbog potrebe da ne dođe do jednostranog prikazivanja događaja iz prve polovine devedesetih godina prošlog veka".

- Sećamo se i civilnih žrtava koje su u Vukovaru nastradale pre početka ratnih dejstava. Upravo sa sećanjem na tu žrtvu možemo da izvučemo i pouku za budućnost kako se takve stvari ne bi više nikada ponovile, zaključio je Drakulić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više