Novosti

Kronika

Na mladima Prosvjeta ostaje

Osnovan Pododbor SKD Prosvjeta u Velikom Pogancu koji je sastavljen od pripadnika mlađe generacije koji imaju iskustva u kulturnim aktivnostima

Jjuo9w1k62xncw1jlh8sz3z5c8j

Osnivačka skupština

Zajednica u Koprivničko-križevačkoj županiji bogatija je za još jedan ogranak ključne kulturne institucije hrvatskih Srba. Riječ je o pododboru Srpskog kulturnog društva Prosvjeta osnovanom u Velikom Pogancu.

Na osnivačkoj skupštini kojoj je prisustvovao generalni sekretar SKD ‘Prosvjete’ Slobodan Živković, jednoglasno je izabrano rukovodstvo Pododbora koji čine predsjednik Ljubiša Grubačević i njegov zamjenik Dejan Ostojić. Za sekretaricu je izabrana Aleksandra Grubačević dok su u predsjedništvo ušle Brankica Smoljanović i Marina Levak. Pododbor bi trebao razvijati nacionalni i kulturni identitet Srba u Prigorju i Podravini kroz folklor, izdavaštvo, tribine te književno i publicističko stvaralaštvo.

S obzirom da je Pododbor sastavljen od pripadnika mlađe generacije koji ipak imaju iskustva u raznim kulturnim aktivnostima, uspjeh u djelovanju je garantiran. O razlozima osnivanja Pododbora i budućim ciljevima, nešto više rekao je predsjednik Grubačević.

- Stasala je mlada generacija koja je obrazovana i ima sposobnosti da folklornu i druge kulturne aktivnosti podigne na višu razinu. Bez ikakvog straha, stresa i s voljom svih članova smo pristupili Prosvjeti. Nadam se da ćemo u budućnosti ostvariti sve ciljeve na zadovoljstvo zajednice - istaknuo je Grubačević.

Važno je spomenuti kako su kalnički Srbi dali značajan doprinos povijesnom osnivanju i djelovanju SKD ‘Prosvjeta’’ tokom i nakon Drugog svjetskog rata. Poznata antifašistkinja Mileva Cetušić iz Vojakovačkog Osijeka bila je u predsjedništvu Prosvjete i delegatkinja na poznatom poslijeratnom kongresu Srba u Zagrebu. Osim po radu u Prosvjeti istaknula se prije Drugog svjetskog rata i u aktivnostima KUD-a ‘Seljačko kolo’ koji je okupljao folkloraše u križevačkom kraju. Duga Rijeka, naselje koje se nalazi u blizini Velikog Poganca, također je bilo uključeno u poslijeratni rad SKD ‘Prosvjeta’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više