Novosti

Kronika

Nasljedstvo iz NOB-a pokretač razvoja općina Topusko i Gvozd

Na radnom sastanku čelnika dvaju općina s gostima zaključeno je, između ostalog da općine Topusko i Gvozd nisu još uvijek iskoristile sve mogućnosti kad je u pitanju turizam, koji bi ovdje itekako mogao biti vezan na destinacije vezane uz Narodnooslobodilačku borbu

Large zavnoh  001   2

Srušeni Spomen dom ZAVNOH-a u Topuskom

Općinski načelnici Topuskog i Gvozda Ivica Kuzmić i Milan Vrga, održali su radne sastanke na kojima se raspravljalo o razvoju i projektima njihovih općina. Sastanku su prisustvovali predstavnici nadležnih službi, zamjenica sisačko-moslavačkog župana Mirjana Olujić i saborski zastupnik Milorad Pupovac, a dotaknute su brojne teme od važnosti za stanovnike tih dijelova Banije i Korduna. Prezentirane su aktivnosti u vezi otklanjanja posljedica potresa, dogovoren je zajednički nastup za realizaciju modernizacije županijske prometnice Perna - Blatuša i razmatrana pitanja vezana uz stambenu politiku.

Zaključeno je, između ostalog da općine Topusko i Gvozd nisu još uvijek iskoristile sve mogućnosti kad je u pitanju turizam, koji bi ovdje itekako mogao biti vezan na destinacije vezane uz Narodnooslobodilačku borbu.

Podsjetimo, treće zasjedanje ZAVNOH-a održano je u Topuskom u noći između 8. i 9. svibnja 1944. u zgradi podignutoj još u vrijeme Austro-Ugarske monarhije 1860., koja je svojom ljepotom plijenila pažnju. Pedesetak godina kasnije, 1910., zgrada je obnovljena i nadograđena u stilu secesije, što joj je dalo potpuno novi, jedinstveni i prepoznatljiv štih.

Nažalost, ovo prelijepo zdanje, koje je bilo otisnuto na mnogim razglednicama Austro - Ugarske i Jugoslavije, doživjelo je tužnu sudbinu. Naime, 14. rujna 1991. kada su jedinice ZNG-a napuštale Topusko, nekoliko pojedinaca minirali su ovu evropsku ljepoticu, pod izlikom da "...ne bi pala u neprijateljske ruke.." Prava je sreća da se nitko od rušitelja nije sjetio srušiti hotele i minirati izvore termalne vode, a očevici tvrde da je i za taj čin "malo falilo".

Prije petnaestak godina, tadašnji ministar kulture, Božo Biškupić, čvrsto je obećao da će zgrada u najskorije vrijeme biti obnovljena. No ministar, očito, nije s riječi prešao na djela. Spomenik na Petrovoj gori posebna je priča. O njegovoj obnovi priča se od dana kad je započela njegova devastacija, ali još uvijek ništa nije poduzeto.

Milorad Pupovac skrenuo je pažnju na tri destinacije koje bi itekako mogle biti u turističkoj ponudi ovih dijelova Banije i Korduna.

- U Glini postoji Kuća hrvatske himne, u Topuskom je 1944. na trećem zasjedanje ZAVNOH-a izabran Hrvatski sabor na čelu s Vladimirom Nazorom, a velebni spomenik ustanku naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori, rad Vojina Bakića, devastiran je do krajnjih granica. Sve teme o kojima smo danas razgovarali traže ozbiljan angažman općina i Županije, ali i Vlade RH, kako za obnovu infrastrukture, tako i za obnovu spomenika kulture, kao Spomen doma ZAVNOH-a i spomenika na Petrovcu. Antifašističke tekovine u Hrvatskoj očito nije lako obnavljati, ali učinit ćemo sve da se obnova ovih spomenika napokon pokrene s mrtve točke - rekao je Milorad Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više