Novosti

Kronika

Neki novi klinci

Unatoč demografskom padu, ove godine je u baranjske i belomanstirske vrtiće upisano više dece

Bdhzqsydmbi3f1joq4ngsmexcpw

Je li iseljavanje zaustavljeno? – kolodvor u Belome Manastiru (foto Marko Mrkonjić/PIXSELL)

Baranju, nekada bogatu žitnicu, koju su 40-ih godina prošlog veka u potrazi za boljim životom naseljavali ljudi iz Hercegovine, Like i Dalmacije, napuštaju brojni mladi i radno sposobni stanovnici. Odlaze u sve države Europske unije, od Nemačke i Švedske do Britanije i Irske pa čak i preko bare. Posebno je zabrinjavajuće što za razliku od 60-ih godina, u bogate europske zemlje odseljavaju mladi i visokoobrazovani ljudi, kao i glave porodica koje sa sobom kasnije povlače svoje najdraže. No da nije baš sve tako crno i da ipak ima kakve-takve nade, pokazuje broj baranjskih prvašića i vrtićaraca koji iz godine u godinu raste. Ako je suditi po tim brojkama utisak je da je zaustavljen demografski pad, i odlazak mladih porodica.

Kada su prvašići u pitanju u baranjske će ih škole krenuti jednak broj kao i prošle godine dok je u ovoj godini broj vrtićaraca veći za 58 što svakako raduje. U vrtiće je već krenulo 704-oro dece, a za očekivati je da će ih u septembru biti još nešto više. Gledajući po baranjskim mestima, u belomanastirskom Dečijem vrtiću Cvrčak četvero dece je više nego prošle godine, i ukupno je 191 dece. Kada je jedini baranjski grad u pitanju treba spomenuti da je prošla godina, istorijski gledano, bila rekordna. U prigradskim naseljima Belog Manastira, u Branjinom Vrhu i Šećerani novih klinaca je 25 i 21 dok je u jaslicama 14-oro dece. Najviše upisane dece ima Darda, drugo po veličini baranjsko mesto, gde ih je u Dečijem vrtiću Radost čak 20 više pa ih je sada ukupno 151.

Razlog svakako leži u činjenici da je to mesto dobilo novi vrtić i veći kapacitet, pa su primljena sva deca čiji su roditelji pokazali interes za upis. U darđanskim je jaslicama 30-oro dece, a zbog opremanja vrtića pedagoška godina će vrlo malo kasniti. U baranjskom mestu Bilje, u koje se zbog blizine Osijeka ali i drugih primamljivih pogodnosti, poslednjih godina doselilo puno mladih, petero je dece više, i u ovom ih je trenutku ukupno 160 od čega, 35-oro dece ide u vrtiće na mađarskom jeziku u mesta Vardarac, Lug i Kopačevo. Dvoje dece više nego prošle godine upisano je u Dečiji vrtić Zeko u Kneževim Vinogradima pa ih je sada ukupno 90.

Nešto manje dece u odnosu na prošlu godinu, konkretno sedam, upisano je u mestu Čeminac pa je konačna brojka 56-oro dece. U mestu Batina upisano je jedno dete više, ukupno 21, dok je broj upisane dece u mestima Jagodnjak i Petlovac isti kao i prošle godine, 15-oro i 20-oro dece.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više