>

novosti logo

Kronika Kronika

Nenad Nekvapil: Prijetnje me nisu pokolebale

Ekstremistima smeta povijesna činjenica da su komunisti s Titom na čelu digli ustanak upravo zbog zla koje su radili fašisti i njihove sluge, kaže jedan od najpoznatijih bjelovarskih antifašista

Nenad Nekvapil jedan je od najpoznatijih bjelovarskih antifašista i članova SDP-a, ujedno i stručnjak za šumarstvo. Zaslužan je za iniciranje i realizaciju mnogih antifašističkih i kulturnih projekata. Izuzetno je poštovan u javnosti, srpskoj zajednici i stručnim krugovima. Suradnik je Šumarskog lista te veliki zaljubljenik u lovstvo u kome je priznat kao ocjenjivač lovačkih trofeja. Uz svestrani društveni angažman, u slobodno vrijeme bavi se još i planinarenjem.

Jedan ste od najaktivnijih bjelovarskih antifašista. Iza vas je mnogo antifašističkih inicijativa i akcija. Što vas potiče na sav taj društveni angažman?

Rušenje i uništavanje antifašističkih spomenika, odnosno pokušaji krivotvorenja povijesnih događanja i zatiranja povijesnih činjenica o onome tko je bio okupator, tko domaći izdajnici, a tko su bile žrtve i tko se borio na pravoj strani. Sve su to bili poticaji da se aktivno uključim u Udrugu antifašista, da utječem da se ponovo obnavljaju spomenici, da se obnovi kultura sjećanja i da se jasno i glasno kaže, ako treba i više puta ponovi da su fašisti bili okupatori, da su domaći izdajnici, sramota hrvatskog i srpskog naroda bili ustaše i četnici, da su partizani uz velike žrtve izborili slobodu, mir i jednakost naroda i narodnosti na ovim prostorima.

Dio javnosti u Bjelovaru vas često napada zbog antifašističke aktivnosti. Zamjeraju vam što se borite za obnovu i očuvanje spomeničke baštine NOB-a, posebice kad ima veze s komunističkim pokretom. Nedavno je devastirana i spomen ploča antifašisti Gustavu Perl Bendi. Kako se sa svime nosite?

Kada govorimo o tome tko me napada, ali i tko devastira spomen obilježja, jasno moram reći da se tu radi o ekstremno desno orijentiranim građanima, koji na svu sreću, što pokazuju svi izbori od osamostaljenja Hrvatske imaju jako malu podršku, ali su svojim djelovanjem napravili veliko zlo i štetu, čega smo svjedoci - od ubojstava na nacionalnoj osnovi do rušenja kuća i spomenika. Ekstremistima smeta povijesna činjenica da su komunisti s Titom na čelu digli ustanak upravo zbog zla koje su radili fašisti i njihove sluge. Sa tim se nekada lakše, nekada teže, ali svakim danom sve bolje nosim, jer se i klima u društvu mijenja nabolje.

Da li vam se ikada ozbiljno prijetilo zbog javno izrečenih antifašističkih stavova?

Bilo je prijetnji smrću i fizičkim obračunom, i danas se to može naći u objavama na raznim portalima koji su izvještavali o aktivnostima Udruge antifašista i mene osobno. Ali to me nije pokolebalo, jer nisam se na primjer odrekao prijatelja Srba devedesetih, kada je to bilo ‘moderno’ niti se odričem svojih stavova.

U vezi antifašističkih aktivnosti često surađujete s Vijećem srpske nacionalne manjine i zagrebačkim SNV-om. Kako ocjenjujete tu suradnju i hoće li biti nastavljena?

Udruga antifašista Bjelovara ima izuzetno dobru suradnju sa VSNM-om Bjelovara, jer imamo puno istih stavova i ciljeva, od stavova o istaknutim antifašistima srpske nacionalnosti, njihovog društvenog i političkog rada, pozitivnog doprinosa u povijesti Bjelovara, kao i cilj obnove Spomen područja Gudovac gdje je izvršen prvi masovni zločin nad Srbima u NDH. Vremenom se ta suradnja proširila i na SNV-om na državnoj razini, tako da to nije samo suradnja na projektima, nego je to prijateljstvo ljudi koji dijele iste vrijednosti i stavove. Ukratko, u prostoru Srpskog kulturnog centra ‘Pavle Solarić’ u Bjelovaru antifašisti se osjećaju kao u svojoj kući. Nije na odmet naglasiti tko su ti ljudi, s time da molim da se ne naljute oni koje ne spomenem, a isto su važni i dragi, Aneta Vladimirov, Marija Zagorac, Darko Karanović, Dušan Zorić i Dušan Margetić kojega smo kao Udruga predložili za nagradu Pečat grada Bjelovara upravo za suradnju i doprinos koji iskazuje u svom svakodnevnom radu.

Kakvi su planovi bjelovarskog antifašističkog udruženja u budućnosti? Nedavno ste najavili projekt obnovu Spomen područja Gudovac kao i postavili spomen-ploču braći Bakić u Bjelovaru.

Udruga će prvo obnoviti Spomen ploču Gustavu PerlBendi i krenuti u daljnju obnovu spomen obilježja NOB-a. Osim toga, već sam rekao, glavni nam je cilj obnova Spomen područja Gudovac zbog čega je osnovan Inicijativni odbor u kojem su uz povjesničare, umjetnike, predstavnike Županije i Grada, unuke Vojina Bakića profesorice na Arhitektonskom fakultetu Vjera i Ana Martina Bakić te članovi SNV-a. Nadamo se da će taj projekt biti realiziran u sljedećem razdoblju. Na kraju bih se želio zahvaliti Novostima što prate rad antifašista, nadam se i želim da ‘novi vjetrovi’ u Hrvatskoj donesu više zajedničkog života svih građana bez obzira na vjeru i naciju, kao i međusobnog razumijevanja, jer to su tekovine antifašizma.

1/1