Novosti

Politika

Nestali se mogu pronaći samo zajedničkom suradnjom

U razgovoru predstavnika Povjerenstva hrvatske Vlade i srpske Komisije za nestala lica naglašena je potreba otvorenog dijaloga u skladu s humanitarnom dimenzijom pitanja nestalih osoba, kao i daljnjeg intenziviranja bilateralne suradnje kako bi obiteljima osigurali pravo na istinu

Large sastanak novi

S jednog od prošlih zajedničkih sastanaka članova Povjerenstva i Komisije za nestale (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Nakon nedavne inicijative za otopljavanjem odnosa između dviju država, u Ministarstvu hrvatskih branitelja u Zagrebu održan je prvi sastanak članova Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe nestale u Domovinskom ratu, predvođenog predsjednicom Povjerenstva Ivonom Paltrinieri i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, na čelu s predsjednikom Komisije Veljkom Odalovićem.

Bilateralni sastanak još je jedan u nizu uloženih napora za razmjenom informacija s ciljem rješavanja sudbina nestalih osoba, s obzirom na to da je pitanje jedno od ključnih neriješenih pitanja u odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije, poručili su u odvojenim saopćenjima iz hrvatskog Povjerenstva i srpske Komisije.

Prema objavi iz Ministarstva, dosadašnjim tokom procesa traženja nestalih osoba iz nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja nisu dostavljene informacije koje bi pomogle rješavanju otvorenih pitanja odnosno zahtjeva koji su predani Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije u mandatu ove Vlade.

U razgovoru je obostrano naglašena potreba otvorenog dijaloga u skladu s humanitarnom dimenzijom pitanja nestalih osoba, kao i daljnjeg intenziviranja bilateralne suradnje kako bi obiteljima osigurali pravo na istinu o sudbini njihovih nestalih, kažu iz Povjerenstva, a iz Komisije sastanak tumače ovako: "Na sastanku se raspravljalo o otvorenim pitanjima i zahtevima obe strane, analizirani su odnosi tela nadležnih za traženje nestalih lica i dogovorene predstojeće aktivnosti. Obe strane naglasile su potrebu otvorenog dijaloga u skladu sa humanitarnom dimenzijom pitanja nestalih lica i složile se o potrebi daljeg inteziviranja bilateralne saradnje u skladu sa zajedničkim ciljem - osiguranja prava na istinu članovima porodica nestalih lica."

Dogovoreno je da se sljedeći tematski sastanak održi tijekom ožujka ove godine, a u međuvremenu se nastavlja rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtjevima.

Prema podacima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Republika Hrvatska još uvijek traga za 1816 svojih državljana nestalih tijekom Domovinskog rata.

U službenim evidencijama Komisije još se kao nestalo vodi 1.562 lica nestalih u vezi s oružanim sukobima u Republici Hrvatskoj.

"U skladu sa značajem koje ima pitanje nestalih osoba, Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s nadležnim tijelima Republike Hrvatske nastavlja poduzimati sve napore kako bi rasvijetlili sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu", zaključuje Povjerenstvo u priopćenju.

"U skladu sa značajem koje pitanje nestalih lica ima za porodice koje su ostale iza nestalih lica, ali i na društvo u celini, Komisija za nestala lica u saradnji sa nadležnim organima Republike Srbije nastavlja da holističkim pristupom preduzima sve napore kako bi se rasvetlila sudbina preostalih slučajeva nestalih lica", zaključuje Komisija u saopćenju.

Sastanak je održan uoči 8. sjednice Skupine za nestale osobe u sklopu provedbe odredba multilateralnog mehanizma Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba pri Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, koji se održava danas u Zagrebu,

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više