Novosti

Kronika

Njegoš u stripu

U Belom Manastiru na predavanju "Život i djelo Petra II Petrovića Njegoša" rečeno je kako je beogradska izdavačka kuća "Forma B" izdala kapitalno djelo "Gorski vijenac" u formi stripa

Large njego%c5%a0 nedi%c4%86 6 %c4%86irilica

Naslovna stranica ćiriličnog izdanja stripa "Gorski vijenac"

Anđelka Pavić, predsjednica belomanastirskog "KUD-a Montenegro-Montenegrina i prijatelja Republike Crne Gore" te profesorica srpskog i hrvatskog jezika u penziji, održala je u utorak, 12. aprila ove godine, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira predavanje na temu "Život i djelo Petra II Petrovića Njegoša".

U zanimljivom i sadržajnom izlaganju, pred ne baš brojnom, ali vrlo zainteresovanom publikom, predavačica je iznijela mnoštvo podataka iz života crnogorskog pjesnika, episkopa i vladara, za života poznatog kao "vladika Rade" (1813. - 1851). Tom prilikom prisutna publika saznala je da predavanje sluša i jedan Baranjac rođen 1954. godine u Ulici Petra Petrovića Njegoša u Bolmanu, koja se i danas tako zove, i koja je vjerovatno jedina ulica u Baranji nazvana po Njegošu.

Slušaocima je naročito interesantan bio podatak da je najznačajniji Njegoševo djelo "Gorski vijenac", koje je prvi put objavljeno 1847. godine, izdano i u obliku stripa. Beogradska izdavačka kuća "Forma B" izdala je, naime, krajem oktobra 2020. godine kapitalno djelo južnoslavenske književnosti, slavni deseterački spjev s dramskim elementima, u formi stripa, u luksuznom izdanju na 143 ilustrovane stranice velikog formata, a na ukupno 160 stranica sa svim propratnim tekstovima, na oba pisma: ćirilicom i latinicom. Ilustratori su Geza Šetet iz Donjeg Tavankuta kod Subotice mađarskog porijekla i Miodrag Mikica Ivanović iz Srpskog Miletića, dok je naslovnu stranu ćiriličnog izdanja uradio svjetski poznati strip-autor Željko Pahek.

Geza Šetet je na stripu radio nešto manje od godinu dana. Prvo je uradio kompletan scenarij u olovci s rasporedom teksta, a onda sve to obradio laviranim tušem. Kad je Šetetov rad već bio u poodmakloj fazi, urednik izdanja Ilija Mirović obratio se Miodragu Ivanoviću s idejom da on "tušira" Gezin rad. Međutim, razmatrajući situaciju na strip-tržištu okolnih zemalja, došlo se do bolje ideje: da i Šetet i Ivanović paralelno tuširaju predložak u olovci i da se tako dobiju dva slična, ali različita pristupa i da ih zatim "Forma B" objavi na dva različita pisma. Time bi se došlo do šire publike.

U opširnom prikazu strip-izdanja "Gorskog vijenca", objavljenom prvog januara 2021. godine na web-stranici podgoričkih "Vijesti", skreće se pažnja čitaocima da se ne iznenade ako ih u stripu ljepota snahe Milonjića bana podsjeti na jednu od najljepših žena svijeta Moniku Beluči, Vuk Mićunović na pisca i političara iz Srbije Vuka Draškovića, a vladika Danilo na samog Njegoša. To nije slučajno. Crtač Šetet svoje je inspiracije potvrdio u intervjuima, a jednom prilikom obrazložio je da je za lik vladike Danila pozajmio Njegošev lik, "vjerujući da su kao duhovnici slični i da pate istu patnju zbog svog naroda i pravoslavlja".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više