Novosti

Kronika

Нoвa згрaдa бeз стaнaрa

У згрaди кoja je нaпрaвљeнa крoз прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa у Meтку, живи сaмo jeднa бaкa

53mgz0npzxdjc0l19odhplzkiya

Zgrada u Metku izgrađena kroz stambeno zbrinjavanje

Nema ljudi, pustoš, ništa se ne dešava, riječi su koje smo ovih dana čuli u selima u okolici Gospića. Čitluk, Počitelj, Medak, Ornice, Mogorić i Vrebac su sela koja nose veliki dio historije ličke regije, a danas su poluprazna.

U samom centru Metka nailazimo na stambenu zgradu koja je napravljena kroz program stambenog zbrinjavanja, ali u njoj živi samo jedna baka, a ostali stanari su negdje daleko, kako nam govore rijetki mještani koje smo zatekli. Ispred zgrade se nalazi jedan kontejner koji je postavljen za otkup gljiva.

Ispred zgrade je i tabla za selo Počitelj u kojem danas život čuvaju tri bake. Devastirana i uništena cesta vodi kroz selo u kojem je život davno stao. Kuće uništene u ratu podsjećaju na neka ružna vremena, a od ljudi srećemo jedino tri radnika jedne privatne firme koji sa strojem melju raslinje za bio-energanu. Nailazimo na Nikolu Tarbuka iz sela Medak koji lijepe zimske dane koristi za uređenje okućnice i njiva.

- Pogledajte, ovdje iza nas protječe rijeka Lika. Imamo sve, a nemamo ničega. Ništa mi ovdje ne fali i možemo lijepo živjeti samo da je malo više ljudi, žali se Tarbuk izražavajući zadovoljstvo što smo ga obišli.

- Ovdje u ovom zaseoku živi nas petnaestak i sve nas je manje. Ja živim sa suprugom i njenom majkom od 90 godina, a moja supruga je najmlađa u ovom dijelu sela. Imamo mirovinu, družimo se sa susjedima iz okolnih sela, ali nas najviše ubija kad nemamo sa kim popričati i popiti kavu, govori nam Nikola te dodaje kako su mu djeca u Srbiji, a u zadnje vrijeme sve rijeđe dolaze.

- Imaju svoje živote, bore se tamo za svoju egzistenciju, a ove naše pustoši se rijetko sjete. Pogledajte što nam je prokleti rat napravio. Gotovo identična situacija je i u susjednom hrvatskom selu. U ovom dijelu Like nas je mržnja sve uništila, a od najbogatijih sela napravila pustoš i plodne oranice pretvorila u korov, kaže Tarbuk.

U riječi ovog starine sa bogatim životnim iskustvom se uvjeravamo na svakom koraku. Hrvatsko selo Ribnik je također ostalo bez ljudi, a od mještana se mogu čuti gotovo identične priče.

Upravo dok smo obilazili sela oko Metka, Ličko-senjska županija je pokrenula projekt razminiranja vrijedan 46 milijuna kuna od čega najveći dio ide upravo u razminiranje ovih sela. Prema riječima župana Milana Kolića, u ovoj godini iz EU fondova očekuje se još jedan veći projekt što bi konačno u značajnijoj mjeri oslobodilo Liku od mina. Malobrojni mještani ovih sela s velikom pažnjom prate sve ove vijesti i nadaju se da će njihova sele uskoro povratiti bar mali dio predratnog sjaja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više