Novosti

Kronika

O Бaрaњи и Шoкцимa

Oбjaвљeн 16. брoj "Гoдишњaкa" Oгрaнкa Maтицe хрвaтскe у Бeлoм Maнaстиру: "Гoдишњaк" имa циљ дa сe зaбиљeжe вaжнa суврeмeнa збивaњa и сaчувa oд зaбoрaвa oнo штo je нeкaд билo

Large 4

Godišnjak OMH u Belom Manastiru za 2019.

Od godine 2005. godine Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru izdaje svoj "Godišnjak", obično povodom Dana Grada Belog Manastira koji se obilježava 11. studenog. "Godišnjak" je tematski i autorski usmjeren na Baranju i Baranjce s ciljem da se zabilježe važna suvremena zbivanja i sačuva od zaborava ono što je nekad bilo. Šesnaesti broj "Godišnjaka" za 2019. godinu, međutim, zbog financijskih razloga nije objavljen za prošlogodišnji Dan Grada, nego tek krajem prvog mjeseca ove godine, a zbog pandemije koronavirusa neće biti ni javnog predstavljanja, kako je to bilo svih prethodnih godina.

Novi "Godišnjak" ima 118 stranica. U njemu je objavljeno 13 priloga tematski vezanih za aktuelna događanja, povijest, obrazovanje, umjetnost i književnost, podijeljenih u pet ciklusa. Glavni urednik je dr. sc. Željko Predojević, lektor za hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Bratislavi.

Zanimljivo je da su čak na 33 stranice objavljeni tekstovi dvojice imenjaka iz Bolmana. Prvo je Jovan S. Nedić sa Sinišom Đuričićem iz Darde opisao dva znanstvena skupa o južnoj Baranji. Prvi je održan u Novom Sadu u oktobru 2019., a drugi u Osijeku u septembru 2020. godine. Potom je Jovan M. Nedić objavio 18 stranica dugačak tekst koncipiran kao pregledni rad i intervju, koji govori o bolmanskim Šokcima katoličke vjeroispovijesti i njihovom suživotu s pravoslavnim Racima "u višenacionalnom i višereligijskom okruženju koji je (suživot!) Baranjcima itekako dobro poznat", kako je u predgovoru zapisao glavni urednik "Godišnjaka".

Na koncu je štampan i članak Jovana S. Nedića o tradicijskoj kulturi baranjskih Šokaca kao temi radova samoukog slikara Milana Dvornića. Za Dvornića glavni urednik piše da je "poznato ime i u hrvatskoj etnografiji i etnologiji srpskoga stanovništva južne Baranje" pa izbor njegovih slikarskih tema vezanih za Šokce nikoga ne treba iznenaditi. Da je Milan Dvornić stvarno poznato ime u hrvatskoj etnografiji potvrđuje i zidni kalendar za 2021. u izdanju baranjske Općine Draž i KUD-a "Baranjski Šokci" iz Gajića. Taj kalendar ilustriran je velikom reprodukcijom Dvornićeve slike "Divojke kraljice", koja prikazuje šokački običaj o Duhovima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više