Novosti

Kronika

O Putinu u Belom Manastiru

Održano predavanje ‘Fenomen Putina ili zašto Zapad demonizira Rusiju‘: Na predavanu Bogoljuba Lacmanovića u zraku je visilo pitanje svih pitanja ‘nego reci ti meni ‘oće bit onog rata, a?‘

5x5oflqt2lsqux4qj9vr81xumo9

Stručnjak za rusku politiku – Bogoljub Lacmanović

Baranjsko-rusko društvo prijateljstva organizovalo je predavanje pod nazivom ‘Fenomen Putina ili zašto Zapad demonizira Rusiju‘, koje je održao Bogoljub Lacmanović, dugogodišnji dopisnik Vjesnika i Večernjeg lista iz Moskve, kasnije i savetnik u Hrvatskoj ambasadi u Moskvi. Predavanje jednog od najboljih poznavatelja ruske politike u Istočnoj Europi, nije moglo bez pitanja koje Lacmanoviću često postavljaju: zašto Rusi vole Vladimira Vladimiroviča Putina Putina, i zašto Rusi glasaju za njega.

- Od kada je ruski predsjednik prvi put došao u Kremlj povlačio je poteze koji su radikalno mijenjali raspoloženje deprimiranog ruskog naroda. Započeo je borbu protiv oligarha, koji su se u vrijeme Borisa Jeljcina nezakonito bogatili i miješali u vlast i politiku. Putin je potom oslabio vlast regionalnih gubernatora i predsjednika autonomnih republika, zaoštrio je borbu s terorizmom u državi i Čečeniji, deklarirao je vrhovnu vlast zakona i, za razliku od njegovih prethodnika a posebno Jeljcina, zauzeo je puno aktivniju međunarodnu poziciju. Tim, ali i drugim potezima, Putin je Rusima jednostavno vratio vjeru u vlastitu budućnost i budućnost njihove zemlje, zbog čega on trenutno ima rejting popularnosti između 82 do 89 odsto, što je doista pomalo nevjerojatno - objasnio je Lacmanović.

Prema mišljenju predavača i sledeći parlamentarni izbori u Rusiji, koji će se održati 2018. godine, proteći će u dominaciji aktualnog ruskog predsednika čiji je autoritet nedvojbeno presudan u svim, a posebno trenutnim vanjskopolitičkim aktivnostima.

Lacmanović tvrdi da sve što se sada događa, a prvenstveno u Siriji, treba prvenstveno tumačiti kao povratak Rusije među (vele)sile, ali i kao jasnu poruku Washingtonu da Amerika više nije svemoguća. Izuzetno lukavo Putin se vojnim angažmanom u Siriji izborio za ono što ruska politika godinama želi, a to je multipolarnost sveta protiv unipolarnog američkog modela. Svo vreme u zraku se osećalo i kako posetioci sa nestrpljenjem očekuju odgovor na pitanje svih pitanja - ‘nego reci ti meni ‘oće bit onog rata, a?‘, rečenice iz filma ‘Lepa sela lepo gore‘.

- Američki komandant pješadije izjavio je da je rat između Amerike, Rusije ili Kine neizbježan, a zamjenik američkog ministra obrane tvrdi da će taj rat biti iznenadan, brz i izuzetno smrtonosan. I britanski general, bivši komandant NATO-a, nedavno je izjavio da Rusija danas ima takve oružane snage da mogu u roku od 48 sati pregaziti Europu. Te izjave mediji nekritički prenose, a na takve najave i pitanja odgovaram da iza tih bombastičnih najava stoje lobiji koji promiču razvoj i proizvodnju naoružanja. Nadam se da je tome tako i da zbog ove situacije u kojoj se sada nalazimo nekom greškom neće doći do sukoba između SAD-a i Rusije, jer to bi zaista moglo biti kobno - zaključio je Bogoljub Lacmanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više