Novosti

Društvo

Obiteljske bezvrijednosti

Djeca u pokretu bez pratnje najlakše su mete, kako za policijsko tako i za druga kršenja prava i nasilje duž rute

Large intrigator  ivana

Djeca na graničnom prijelazu Maljevac 2018. (foto Željko Hladika/PIXSELL)

Policija nema dvojbi – javljaju mediji ovih dana – vozač koji je 6. januara izazvao prometnu nesreću na autocesti kod Novigrada na Dobri državljanin je Moldavije. Podsjetimo, u nesreći su poginule tri osobe, supružnici iz Hrvatske i migrant iz Egipta, a 12 ih je ozlijeđeno. U međuvremenu je utvrđeno da je Moldavac kojeg se tereti za krijumčarenje prevozio 11 državljana Egipta i jednog državljanina Sirije, sve redom maloljetnike.

Iz MUP-a su priopćili da je lani uhićeno 1.880 krijumčara migranata, a više od trećine (630) samo na području Karlovačke županije. Navode da najviše uhićenih krijumčara ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, odnosno Hrvatske, zatim Rumunjske i Ukrajine. Sve je više i državljana Moldavije, jedne od najsiromašnijih europskih zemalja.

Što se migrantskih puteva tiče, za grupu Egipćana pretpostavlja se da su iz Srbije stigli u BiH, zatim iregularno prešli u Hrvatsku na području Like. Do Srbije uglavnom dolaze preko Bugarske, odnosno Turske. S obzirom na jačanje krize u Egiptu, za očekivati je da će ih u prolasku ovim prostorima biti sve više. Migranti iz Egipta inače većinski kreću prema Europi pomorskim pravcem od Libije prema Italiji, ali zbog sve težih stradanja i jačih restrikcija na tom području, traže se i druge rute. U iscrpljujućim tumaranjima od granice od granice posebno su ugroženi maloljetnici i maloljetnice, što pokazuje i nedavna nesreća u Hrvatskoj.

- Već godinama upozoravamo na ranjivost djece bez pratnje i opasnosti kojima su izložena nedostatkom adekvatne sustavne skrbi, kako duž rute tako i u Hrvatskoj. Među više od 3.200 osoba nezakonito protjeranih iz Hrvatske u BiH, u prošloj godini (prema podacima do kraja novembra), bilo je i preko 300 djece, gotovo pola njih bez pratnje. Neka su djeca izgubila i živote na našim granicama - govori nam Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije (CMS).

Dodaje kako su upravo djeca bez pratnje najlakše mete, kako za policijsko tako i za druga kršenja prava i nasilje duž rute. Najčešće su žrtve krijumčara, a za nastavak puta ili očuvanje golog života mnogi su radno, fizički, seksualno zlostavljani i izrabljivani.

- Sramotno je da kod nas upravo oni političari koji se busaju u prsa obiteljskim vrijednostima i vrijednošću dječjeg života zapravo nimalo ne mare za tu djecu. Štoviše, kao u ovom slučaju, krive njih za izgubljene živote u nesreći. Ne žele pojmiti da su upravo navedena djeca žrtve društvenih i političkih okolnosti, toga da su bili primorani pobjeći u potrazi za sigurnim i dostojanstvenim životom. Žrtve su antimigrantskih politika i neprijateljskog diskursa koji naši političari promiču, čime ih dalje guraju u sferu nezakonitosti i nezaštićenosti - kaže naša sugovornica.

Ističe da bi političari kojima je zaista stalo do (dječjih) života zagovarali održivu politiku kojom bi bili omogućeni sigurni i regularni putevi za migriranje te dostojanstveni uvjeti za život. To nije politički oportuno ni inače, a kamoli u predizborno vrijeme, pa naša migracijska politika nastavlja po starome, što pokazuju recentne aktivnosti MUP-a.

Karlovački mediji izvještavaju tako o policijskoj potjeri 14. januara, koja je uzdrmala brojne građane. Najmanje četiri policijska vozila od Potoka Tounjskog pa do autoceste prema Zagrebu ganjala su dva vozila za koje se pretpostavljalo da njima upravljaju krijumčari migranata. Svjedoci su javljali medijima da su se "smrzli od straha", da je izgledalo "kao u akcijskim filmovima", a jedna je obitelj prijavila da je umalo nastradala zbog jurnjave policije. A policija? Policija dvojbi nema.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više