Novosti

Kronika

Obnova partizanske bolnice na Begovači

Članovi Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije uz podršku članova UABA Pakrac-Lipik dali su svoj doprinos sprečavanju od propadanja zemunice partizanske bolnice na Begovači kod Pakraca

Članovi Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije uz podršku članova UABA Pakrac-Lipik dali su svoj doprinos sprečavanju od propadanja zemunice partizanske bolnice na Begovači kod Pakraca. Prije nekoliko dana postavili su novi krov na zemunicu kako ne bi prokišnjavala.

- Zahvaljujemo se Srpskom narodnom vijeću na donaciji sredstava za prepokrivanje zemunice, a posebna zahvala ide Aneti Vladimirov - rekao je za Novosti Nikola Ivanović, predsjednik županijskog VSNM-a.

- Radna akcija obnove zemunica i uređenja cijelog područja oko njih koju smo planirali zajedno s Omladinskom mrežom Srba u Hrvatskoj bila je predviđena za dan uoči Vidovdana. Kako je tih dana u Pakracu i Lipiku bilo dosta testiranja na virus korone, odlučili smo da akciju koju smo trebali odraditi odložimo, a da sada obavimo ono najnužnije. Na radovima oko postavljanja krova radilo je desetak ljudi - kazao je Ivanović, izrazivši nadu da će biti prilike da se akcija organizira u narednom periodu i tako dodatno uredi okolina betonskih zemunica.

Ivanović je podsjetio na značenje ove lokacije jer je Begovača mjesto komande Prve psunjske čete, mjesto velikog narodnog zbjega i prve organizirane partizanske službe saniteta u Slavoniji.

- Begovača je i predivno mjesto za posjetiti, kako za planinare, tako i za one koji se mogu dovesti do same lokacije i uživati u pogledu na obronke Psunja, ali i na naselja zapadne Slavonije i Moslavine. Nadamo se da će i lokalne vlasti steći sliku o značenju Begovače i dati doprinos njenoj revitalizaciji - zaključio je Ivanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više