Novosti

Politika

Od islamofoba do državnog funkcionera

Na čelo Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji srpski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković imenovao je Arnauda Gouillona, nekadašnjeg pripadnika francuske ekstremno-desne islamofobne organizacije Identitarni blok

Large gujon

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (foto Arnaudu Gouillonu)

Uprava za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji, organ Ministarstva vanjskih poslova Srbije, prošlog tjedna povjerena je 35-godišnjem Arnaudu Gouillonu. Ovaj srpski državljanin francuskog porijekla poznat je kao humanitarac i direktor fondacije Solidarnost za Kosovo, osnovane 2004. nakon kosovskih martovskih nemira. Fondacija sa sjedištem u Francuskoj u zadnjih 15 godina osigurala je humanitarnu pomoć za srpske enklave u vrijednosti od šest milijuna eura.

Resorni ministar Nikola Selaković izjavio je da je Gouillon poziciju vršitelja dužnosti direktora Uprave zaslužio osvjedočenom borbom "za bolji položaj srpskog naroda na Kosovu i za istinu o istorijskim događajima u regionu u protekla tri desetljeća".

O motivima Gouillonovog recentnog humanitarnog rada dovoljno govori njegova turbulentna politička biografija. Najnoviji državni funkcioner srpske Vlade aktivno je zagovarao antimigracijsku i islamofobnu politiku u rodnoj Francuskoj kroz djelovanje u ekstremno desničarskoj organizaciji Identitarni blok. Skupinu su 2003. osnovali članovi Radikalnog jedinstva. Riječ je o ekstremističkoj grupi zabranjenoj nakon što je njihov simpatizer Maxime Brunerie 2002. pokušao atentat na tadašnjeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Iste godine kada je osnovana fondacija Solidarnost za Kosovo, Gouillon je postao vođa ogranka Identitarijanske omladine u Grenoblu. Bio je učesnik i trener borilačkih vještina u kampu indentitaraca koji je jednom prilikom opisao kao "trening školu za buduće lidere pokreta". Na promotivnim snimkama učesnici su rekli da su bijelci postali manjina na europskom tlu te da moraju biti u stanju odgovoriti na napad.

Šira francuska javnost upoznala je Gouillona 2011. kada je sudjelovao na predizbornim skupovima kao potencijalni predsjednički kandidat Identitarnog bloka. Koristio je izravnu islamofobnu retoriku, govoreći da pripada "svemu europskom", odnosno naciji, kulturi i krvi te naglasio da je on "autohtonog soja."

"Ako započne izgradnja džamije u vašoj blizini, na Francuzima je da uzmu stvar u svoje ruke, zajedno sa stanovnicima četvrti, da se ta izgradnja zabrani", mobilizirao je pristalice šireći paranoju od "orijentalizacije Europe". U kampanji je doživio debakl jer nije uspio prikupiti dovoljan broj potpisa za kandidaturu. Nakon godinu dana seli u Srbiju i osnažuje svoj dobročiniteljski put u srpskim enklavama na Kosovu. Uz pomoć usmjerenu prema obnovi srpskih škola, zaštiti kršćanske baštine, zdravstvenoj skrbi i održivoj poljoprivredi, Solidarnost za Kosovo ni u jednom segmentu ne zagovara mogućnost suživota Srba i Albanaca.

Ekstremni desničar u Francuskoj, Gouillon je u Srbiji obožavana ličnost. Dobitnik je visokih priznanja u Srbiji i Republici Srpskoj, poput Ordena Svetog Save prvog reda koji mu je uručio tadašnji patrijarh Irinej, Zlatne medalje predsjednika Srbije od bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića, a od Ministarstva vanjskih poslova dobio je Povelju Viteza Svetosavskog pacifizma.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više