Novosti

Kronika

Od kaligrafije do gužvare

Dani srpske kulture uspješno održani u Sisku: Sadržajno raznoliku trodnevnu manifestaciju, četvrtu godinu zaredom, organizirao je VSNM Grada Siska

Dani srpske kulture proteklog tjedna odvijali su se u Sisku, od 27. do 29. novembra, kroz izložbu kaligrafskog pisanja ćirilice, književne večeri i predstavljanja domaćih banijskih kulinarskih specijaliteta, pa do večeri folklora. Ovu manifestaciju, već četvrtu godinu zaredom organiziralo je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Siska s ciljem očuvanja srpske kulture i nacionalnog identiteta.

Sva događanja ovogodišnjih Dana bila su dobro posjećena. Izložba kaligrafskog pisanja ćirilice, u prostoru sisačkog VSNM-a u Rimskoj ulici u Sisku, bila je posvećena isključivo djeci.

- Po prvi put kao Vijeće radili smo projekt u kojem smo šest najmlađih pripadnika naše zajednice učili pisati ćirilicu tim lijepim stilom pisanja te smo na kraju izložili napravljene radove. Planiramo uključiti što više mališana i u naše iduće projekte – rekla je Mirjana Oluić, predsjednica VSNM-a Grada Siska.

Drugog dana manifestacije, na književnoj večeri posvećenoj modernoj srpskoj književnosti 20. stoljeća, govorilo se o književnicima Momi Kaporu, Danilu Kišu, Ljubivoju Ršumoviću i Desanki Maksimović, ali i nobelovcu Ivi Andriću.

- U nedostatku novčanih sredstava nismo bili u mogućnosti pozvati nekog eminentnog književnika pa smo kao članice i članovi VSNM-a Sisak sami složili prigodni program, predstavili živote književnika i čitali njihova djela – objasnila je Mirjana Oluić. Iste večeri predstavili su specijalitete srpske kuhinje s područja Banije, poput hladetine, gužvare i proje, a koje su napravile vrijedne članice sisačkog Vijeća.

Na završnoj večeri folklora u sisačkom hotelu Panonija, plesom i pjesmom predstavili su se folkloraši pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ iz Siska, Vojnića i Dvora te Zbor Nurovaca i Češka beseda iz Siska.

- VSNM Grada Siska sa SKD-om ‘Prosvjeta’ njeguje dobru suradnju pa su događanja često isprepletena. I suradnja s drugim manjinskim zajednicama nam je zaista korektna pa su nam u Danima srpske kulture učestvovali pripadnici bošnjačke i češke zajednice. No kvalitetnija suradnja trebala bi biti s lokalnim vlastima. S postojećom nismo zadovoljni jer smatramo da kao najbrojnija manjinska zajednica u gradu Sisku i u RH zaslužujemo malo više pažnje. Bez dovoljno sredstava ne možemo raditi. Grad Sisak izdvaja 10.000 kuna za naše programe Vijeća, a to je premalo za sve naše aktivnosti – rekla je Mirjana Oluić.

Navela je da u 2020. planiraju i tribine na razne aktualne teme, a prva u nizu događanja je tradicionalna proslava Svetog Save, krsne slave VSNM-a Grada Siska, 27. januara u sisačkom hotelu Panonija.

Na večeri folklora, završnoj svečanosti ovogodišnjih Dana srpske kulture s izvornim pjesmama s Banije, predstavio se sisački pododbor SKD-a ‘Prosvjeta’.

- Kroz svoje sekcije, folklornu, dramsku, literarnu i sportsku, redovno nastupamo na manifestacijama na području Banije, ali i šire. Sljedeći nastupi su nam 6. januara na paljenju badnjaka u sisačkoj crkvi Svete Petke, a potom, 27. januara na Svetom Savi. Inače surađujemo s dosta drugih društava i većinskog naroda i time se ponosimo. Cilj nam je da sačuvamo izvornost naših pjesama s Banije, uz naravno obavezno druženje i veselje - rekao je Milan Stojaković, predsjednik sisačkog pododbora SKD-a Prosvjeta.

 

Fotogaleriju s Dana srpske kulture u Sisku možete pogledati klikom na prvu fotografiju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više