Novosti

Kronika

Oдaнa пoчaст жртвaмa 'Бљeскa'

Сjeтили смo сe свих стрaдaлих у 'Бљeску', пoсeбнo oних у Шeoвици. Сjeћaмo сe и цивилa убиjeних у Kрaгуjу, Пaкрaцу, Чaглићу и другим сeлимa, кao и свих у кoлoнaмa прeмa Бoсaнскoj Грaдишци, зa штo ниткo ниje ни oптужeн, пoручили су прeдстaвници српскe зajeдницe

Predstavnici srpske zajednice danas i sutra odaju počast žrtvama operacije ‘Bljesak‘ u kojoj je početkom maja 1995. poginulo i nestalo 283 osoba, od čega 114 civila, među kojima 56 žena i 11 djece, dok je protjerano 15.000 Srba.

Na mjesnom groblju u Šeovici, kod Pakraca, održan je pomen žrtvama 1. maja 1995. na pakračkom području, prije svega stradalima na nogometnom igralištu u tom selu kojom je prilikom u bjesomučnoj artiljerijskoj paljbi ubijeno troje djece, a više njih ranjeno.

Pomen stradaloj djeci održao je protojerej stavrofor Đorđe Teodorović, a na grobove žrtava položeno je cvijeće. Komemoraciji su prisustvovali Nikola Ivanović, predsjednik VSNM-a Požeško-slavonske županije, Milan Kozlović i Darko Derenj, predsjednici gradskih VSNM-a u Pakracu i Lipiku, kao i Mirsada Popović Damjanović, pakračka vijećnica SDSS-a.

- Kroz molitveni čin sjetili smo se svih stradalih u ‘Bljesku‘, posebno onih u Šeovici. Sjećamo se i civila stradalih u Kraguju, Pakracu, Čagliću i drugim selima, kao i svih stradalih u kolonama prema Bosanskoj Gradišci, za što nitko nije ni optužen. Nadam se da smo ovim činom započeli tradiciju obilježavanja žrtava pakračkog kraja u Bljesku. Na igralištu želimo postaviti spomen krst. Zbog toga pozivamo sve koji su u prilici da nam u tome pomognu - rekao je za Novosti Ivanović nakon skupa.

Pitali smo ga i za komentar odlaska predsjednika Milanovića s komemoracije u Okučanima zbog majice s ustaškim pozdravom koju je nosio čovjek koji je trebao polagati vijenac.

– Ovo je poraz pravne države. Umjesto što je predsjednik bio prinuđen otići, nadležne službe su trebale ukloniti čovjeka koji je nosio tu majicu ili spriječiti da bude vidljiva, jer se radilo ne samo o nepoštovanju prema žrtvama, nego i kršenju ustavnih odredbi koje su jasne po pitanju ustaškog pozdrava - rekao je Ivanović.

U Medarima je održan parastos žrtvama i položeni vijenci na spomenik. Komemoraciji su, uz zamjenicu načelnika općine Dragalić Ranku Milojković, prisustvovaoli i predsjednici županijskog VSNM-a Dušan Nogić i predstavnici Srba iz Okučana.   

- Medari su prvo selo koje je stradalo i gdje je ubijano najviše civila, njih 29, od toga velik broj žena i djece - rekla nam je Ranka Milojković, zamjenica načelnika općine Dragalić.

Srpskih žrtava Bljeska sjetili su se i u Okučanima. Na spomeniku žrtvama rata u dvorištu crkve Sv. Dimitrija položen je vijenac u ime VSNM-a Brodsko-posavske županije, dok je u crkvi služen pomen.

- Zvanično obilježavanje godišnjice bit će održano sutra, kad u Okučane dolazi vladika pakračko-slavonski Jovan koji će služiti liturgiju, a tada će biti i polaganje vijenaca na spomenik u ime općinskog VSNM i drugih srpskih organizacija ,_ rekao nam je zamjenik načelnika općine Okučani Siniša Martinović, ističući da će se sutra u crkvi moći okupiti veći broj ljudi.

Srpskih žrtava u Bljesku sjetili su se i u Republici Srpskoj. S mosta u Savu u Bosanskoj Gradišci, koja je bila prvo utočište izbjeglim Srbima iz zapadne Slavonije, spušteni su vijenci u znak sjećanja na sve ubijene i prognane Srbe. Skupu su prisustvovali predsjednica RS-a Željka Cvijanović i član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Ne dolazimo ovdje da se zavjetujemo na osvetu, već da izrazimo sjećanje na stradale i da se posvetimo miru – rekao je Dodik, ističući da na udaljenosti od desetak kilometara hrvatska strana slavi pobjedu, a srpska komemorira.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više