Novosti

Kronika

Oplakali Balaševića

Majka Đorđa Balaševića, Veronika Dolenc, porijeklom je bila iz Rasinje kod Koprivnice. Stanovnici tog podravskog mjesta povodom kantautorove smrti okupili su se kod mjesnog vatrogasnog doma i zapalili lampione

Large 5

(foto epodravina.hr)

Prerana smrt Đorđa Balaševića izazvala je tugu i kod mještana Rasinje kod Koprivnice. Stanovnici tog podravskog mjesta u kojem je rođena Balaševićeva majka, okupili su se kod mjesnog vatrogasnog doma i zapalili lampione. Sve ih je iznenadila smrt pjevača koji je s majčine strane bio Podravac i koji je tokom nastupa po Hrvatskoj rado posjećivao Rasinju te ju spominjao u svojim pjesmama. Bio je cijenjen i poštovan, a da se radilo o izuzetnom čovjeku, potvrdio je i Antonio Grgić, jedan od važnijih koprivničkih umjetnika i aktivista.

- Kad prođem blizu Koprivnice, nešto zatitra u meni, privlači me poput magneta, govorio je Đorđe Balašević. Balaševićeva majka Veronika Dolenc bila je porijeklom iz naše Podravine, iz Rasinje. Zato mu je Koprivnica bila draga. I sigurno ne samo radi toga. Bez obzira da li volimo njegove pjesme, moramo imati poštovanja prema njegovoj hrabrosti. Javno je nastupao protiv rata i Slobodana Miloševića, bio je zabranjivan u srpskim medijima radi toga, te se godinama skrivao kako ga ne bi prisilno mobilizirali i poslali na frontu. Radi takvih stvari u Srbiji se gubila glava u to vrijeme. Bio pjesnik, pjevač, ali i heroj. Neka mu je mirno naše Panonsko more - rekao je Grgić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više