Novosti

Kronika

Osijek podržava manjine

U pripremi je zajednički koncert pod imenom Susret nacionalnih manjina grada Osijeka, 30. novembra, a od 9. maja naredne godine uvodi se Dan nacionalnih manjina

9ictlot43tzcg8ocnraud5yogaj

Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota i viša savjetnica-specijalistica Vlatka Kalafatić iz Odsjeka za rad Gradskog vijeća i gradonačelnika, održali su kvartalni radni sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina.

- Na trećem ovogodišnjem radnom sastanku s predstavnicima vijećā nacionalnih manjina i predstavnicima nacionalnih manjina razgovarali smo o organizaciji koncerta koji će po drugi put biti uvršten u službeni program povodom obilježavanja Dana Grada Osijeka, te o Danu nacionalnih manjina, koji ćemo sljedeće godine po prvi puta obilježiti u Osijeku, a za koji smo predložili da se održi 9. svibnja na Dan Europe – dan kada se slavi mir i jedinstvo na našem kontinentu – ocijenio je Piližota.

Uslijedio je radni susret s ravnateljem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alenom Tahirijem i njegovom zamjenicom Bahrijom Sejfić te s Vladimirom Hamom, potpredsjednikom Savjeta za nacionalne manjine. Tahiri je pohvalio Grad Osijek kao primjer dobre prakse u suradnji s nacionalnim manjinama te iznio osnovne informacije o skorašnjem programu namijenjenom sufinanciranju projekata nacionalnih manjina. Zadovoljstvo sastankom izrazila je i predstavnica makedonske nacionalne manjine Jagoda Cvetičanin.

- Imamo odličnu suradnju s Gradom Osijekom, razgovarali smo i o budućim projektima, a o nama samima ovisi kako ćemo te ideje pretočiti u djela – zaključila je ona te je za 30. novembar ove godine najavila održavanje zajedničkog koncerta pod imenom Susret nacionalnih manjina grada Osijeka u Dječjem kazalištu ‘Branko Mihaljević’. Cilj koncerta je pokazati bogatstvo grada Osijeka, njegovo šarenilo te koliko Osijek diše multikulturalnošću.

Prošle godine, također 30. novembra, Susret nacionalnih manjina Grada Osijeka organiziralo je Makedonsko kulturno društvo ‘Braća Miladinovci’ kao poklon nacionalnih manjina Gradu Osijeku za njegov Dan (2. decembar). Kako se ove godine nijedno društvo ili manjina nije prihvatila organizacije, odlučeno je da organizatori budu svih šest vijeća i tri predstavnika nacionalnih manjina zajedno s gradskom upravom, a da umjetnički koordinator bude upravo Jagoda Cvetičanin. Predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjina Grada Osijeka Danijela Jovčić naglasila je važnost održavanja Susreta nacionalnih manjina grada Osijeka, koji će ove godine biti uvršten u zvanični program proslave Dana Grada.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više