Novosti

Kronika

Pečenje bramboraka

U Daruvaru održana kulturna i gastro manifestacija: Tradicionalno češko jelo od krumpira, brašna, jaja, mlijeka i začina, prži se na masnoći, a vole ga svi jer se svojim okusom dobro sljubljuje sa raznim pićima

697vvz9s9w1pb73j8v75fynv771

Jedan od štandova u Daruvaru

U organizaciji Češke besede Gornji Daruvar, prošlog vikenda, održana kulturno-zabavna i gastronomska manifestacija ‘Dan bramboraka’. Cilj manifestacije koja se već održava petu godinu i poznata je u cijelom daruvarskom kraju, bilo je takmičenje u pečenju bramboraka, tradicionalnog češkog jela. U takmičenju su pored domaćina, učestvovala udruženja Češke besede iz Grubišnog Polja, Ljudevit Sela, Šibovca i Treglave te SKD ‘Prosvjeta’ iz Daruvara.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovale su većinom pjevačke i folklorne grupe koje su se predstavile narodnim plesovima i pjesmama Čeha s daruvarskog područja. Na kraju izuzetno posjećene manifestacije, organizovana je vrtna zabava na kojoj je goste zabavila muzička grupa Biseri.

- Udruga Češka beseda Gornji Daruvar se između ostalog bavi očuvanjem običaja i tradicije Čeha u ovim krajevima. Promovira običaje koji su naši preci donijeli u ove krajeve pa tako i gastronomsku baštinu. Mnogo jela koja se spremaju u daruvarskom kraju, potječu od doseljavanja Čeha. Pošto je u češkim obiteljima, i ne samo češkim, krumpir vrlo zastupljen, želja nam je da mu pridamo još veću važnost. Na svim manifestacijama gdje Česi žive, vrlo često se sprema bramborak ili popečci od krumpira. Ovo jednostavno jelo koje se priprema od krumpira, brašna, jaja, mlijeka, pokojeg začina i prži se na masnoći, vole svi jer svojim okusom dobro se sljubljuje sa raznim pićima a zasigurno najbolje je uz pivo. Pokrovitelji manifestacije su Savjet za nacionalne manjine RH, Grad Daruvar i Saborski zastupnik za češku i Slovačku manjinu Vladimir Bilek - istaknuo je Damir Malina, predsjednik udruge Češka beseda iz Daruvara.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više