Novosti

Kronika

Пeсници рoдa свoг

Вeчe пoeзиje и музикe у oргaнизaциjи ВСНM-a Вукoвaрскo-срeмскe жупaниje: Учeници су писaли o знaчajним личнoстимa из српскe истoриje и o свoм зaвичajу, a нaгрaђeнo je пeт рaдoвa

N9k8kuz2mzytdd88fyl5jotk8i0

Nagrađene mlade pesnikinje i pesnici 

U organizaciji VSNM-a Vukovarsko-sremske županije, u sportskoj dvorani Osnovne škole ‘Dragutin Tadijanović’ u Vukovaru, održano je Veče poezije i muzike. Reč je o završnoj manifestaciji u okviru projekta ‘Deca, pesnici roda svog’, kojim VSNM, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, želi osnažiti stvaralački potencijal i i pojačati svest o važnosti poznavanja i korišćenja maternjeg jezika kod učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu.

- S obzirom na situaciju oko neregistracije škola na srpskom jeziku u Hrvatskoj, cij nam je bio da potaknemo mlade da kroz literarno stvaralaštvo neguju svoj maternji jezik i ćirilicu - kaže predsednik Veća Svetislav Mikerević.

Na konkurs koji je raspisan u oktobru prijavilo se 38 učenika viših razreda iz 12 osnovnih škola sa područja Vukovarsko-sremske županije u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćirilici. Učenici su pisali o značajnim ličnostima iz srpske istorije te o svom zavičaju, a izabrano je i nagrađeno pet radova.

Najbolje literarne radove napisali su Jelena Kovačević iz Vukovara, učenica 8. razreda ‘Dragutin Tadijanović’, Aleksandra Popović, učenica 7. razreda iz Orolika, Isidora Lazić, učenica 8. razreda Borovo, Vladan Smiljanić, učenik 6. razreda Bršadin i Nikola Jovanović, učenik 7. razreda Osnovne škole Trpinja. Autori najboljih radova nagrađeni su zahvalnicama i knjigama. Zahvalnice koje će ih sećati na ovaj događaj dobili su i ostali učesnici literarnog konkursa.

- Svi radovi su bili izvanredni. Ocenjivali smo sadržaj i pesničke slike, i stvarno smo imali težak zadatak što govori i sama činjenica da nismo birali prvo, drugo i treće mesto, ali smo bili jedinstveni u odabiru ovih pet najboljih - kaže profesorka Milica Stojanović, jedna od članica komisije koja je ocenjivala pristigle radove.

Pored učenika-pesnika u programu su učestvovali i poznati stvaraoci za decu iz Republike Srbije, pesnici Miodrag Jakšić, Pero Solar, Slobodan Stanišić, Aleksandra Radaković i Tatjana Pupovac, te glumica Biljana Mrmoš i popularni voditelj Predrag Vuković Peđolino.

- Veliko je zadovoljstvo biti gost srpske zajednice u Vukovaru, Sremu, Slavoniji i Baranji i priznajem da su to moja najdraža gostovanja poslednjih godina. Uvodim kolege i koleginice da posvete što više pažnje u svom radu saradnji sa našom decom i našom zajednicom koja živi van Srbije, a prioritet nam je Hrvatska jer nas je tu najviše - kaže pesnik Miodrag Jakšić, ističući značaj ovakvih manifestacija za decu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više