Novosti

Kronika

Пjeсничкe вeчeри

Збиркa пjeсaмa "Плaвa дaљинa", Сaнeлe Пaвлицe, пjeсникињe из Jaгмe кoд Липикa, кojу je кao шeстoгoдишњaкињу рaтни вихoр oдниo дo Субoтицe, прeдстaвљeнa je нa пjeсничким вeчeримa у Дaрувaру и Гaрeшници

Large 3

Čitanje poezije u Garešnici

U organizaciji SKD "Prosvjeta" u Daruvaru i Garešnici, 10. i 11. avgusta, održane su pjesničke večeri Sanele Pavlice, pjesnikinje iz Jagme kod Lipika koju je kao šestogodišnjakinju ratni vihor odnio do Subotice gdje i danas živi s porodicom. Na pjesničkoj večeri održanoj u prostoru Srpskog kulturnog centra "Isidor Dobrović" u samom centru Daruvara, Pavlica je predstavila svoju zbirku pjesama "Plava daljina".

- To su pjesme koje odišu nostalgijom za rodnim krajem s kojim sam i danas emocionalno povezana, za ljepšim i mirnijim vremenima, pune emocija - rekla je pjesnikinja, uz koju su njenih 20-ak pjesama čitali Marina Romanić, Nikolina Mileusnić i Milorad Kondić. Prisutnima se obratio predsjednik daruvarskog pododbora Srđan Bojčić, rekavši da je pandemija otežala aktivnosti pododbora, ali da bi ovakvi događaji trebali biti što češći. Jedan od njih svakako će biti daruvarsko predstavljanje Pavličine naredne zbirke pjesama koja je u najavi. Večer kasnije, večer Saneline poezije održana je u Hrvatskom domu u Garešnici uz domaćinstvo garešničkog pododbora Prosvjete. Tom je prilikom uz nju pjesme interpretiralo još petoro aktivista.

- Ovo je uspjeh jer ovakvih aktivnosti je malo u Garešnici i možda će netko dobiti inspiraciju da se sam pokuša baviti poezijom - rekao je tom prilikom predsjednik tamošnjeg pododbora Zoran Blanuša, ističući da su uz domaćine, veliku pomoć u organizaciji događaja uložili članovi pododbora SKD Prosvjeta Pakrac -Lipik na čelu s predsjednikom Darkom Derenjom. Pjesničkoj večeri u Garešnici prisustvovao je i Darko Karanović, predsjednik VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Moramo iskazati izuzetno zadovoljstvo što su i naša dva pododbora iz Daruvara i Garešnice učinila iskorak i uz već tradicionalni muzičko-folklorni izričaj organizacijski zakoračili u svijet lijepe poezije - rekao je tom prilikom.

Kako su nam rekli Darko Derenj i zamjenica pododbora Mirsada Popović Damjanović, sama pjesnička večer nastala je kao dio projekta  "Umrežavanje i saradnja pododbora SKD Prosvjete Zapadne Slavonije i Moslavine" sufinanciranog od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Kroz taj projekt predviđene su četiri pjesničke večeri – u Daruvaru, Garešnici, za područje Pakraca, Lipika te Okučana, jedna likovna kolonija i sportsko-edukativna radionica za djecu na izletištu Omanovac kod Pakraca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više