>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Plantažni uzgoj kestena

Novi EU projekt prekogranične saradnje u zaštiti kestena: Evropskim novcem mogla bi biti oživljene mnoge zapuštene poljoprivredne površine

Na pomolu je drugi međudržavni projekt zaštite kestenovih šuma na području Karlovačke županije te Unsko-sanskog kantona. Iz tog razloga su nedavno grad Duga Resa i tamošnji gradonačelnik Tomislav Boljar ( HSS) bili domaćini zainteresiranima za ovaj projekt kojeg kao glavni inicijator provodi grad Velika Kladuša.

Na sastanku u Dugoj Resi, pored domaćina i gostiju iz Velike Kladuše, prisustvovali su ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović (SDP) i načelnici osam općina s područja Karlovačke županije a među njima i načelnik Krnjaka Dejan Mihajlović, koji je Novostima potvrdio da će sasvim sigurno sudjelovati u ovom projektu. O pojedinostima opširnije je govorio savjetnik načelnika općine Velika Kladuša Ervin Abdić. Podsjećamo da je lani Velika Kladuša uspješno završila prekogranični projekt Promocija i zaštita kestena u vrijednosti od 590 hiljada evra, s partnerima, gradovima Karlovcem i Petrinjom te općinama Vojnić, Bužim i bihaćkim Poljoprivrednim zavodom.

- Cilj projekta je da se sve neobrađene poljoprivredne površine koje se ne koriste stave u funkciju kako bi od toga imale koristi lokalne zajednice i stanovništvo. Planiramo sklopiti Memorandum o saradnji sa Gradom Dugom Resom i Ogulinom te s osam općina Karlovačke županije. Projekt će biti sufinanciran sredstvima EU, a po jednoj općini planiramo najmanje 10 hektara površina. Vrijednost bi bila oko 250 hiljada evra, pri čemu bi 75 posto investicije bilo pokriveno bespovratnim sredstvima EU - kazao je Ervin Abdić.

- Danas smo se našli treći put, a u međuvremenu komunicirali smo s OPG-ovima i ljudima na terenu, jer smo željeli vidjeti ima li interesa da krenu u plantažni uzgoj kestena. Riječ je o jednom novom pristupu gdje će zapravo biti osigurano sve, od stručne pomoći pri uzgoju pa do plasmana. Reakcije na terenu su vrlo pozitivne. Na ovaj način razvijamo ruralna područja naših gradova i općina, stavljamo u funkciju zemljišta koja su zapuštena, od toga će netko živjeti ili odlučiti ostati živjeti na tom području. Indirektno ćemo pomoći i razvoju pčelarstva - istaknuo je dugoreški gradonačelnik Boljar. Smatra da će interesa biti i za dvostruko više površina za plantažni uzgoj kestena.

Projektom je predviđeno da se pod plantažni uzgoj kestena u tri države Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori za početak stavi oko 6000 hektara, a cilj je doći do 18 hiljada hektara. Uz hrast i bagrem, kesten je pogodan za svaku vrstu gradnje pa čak i stupova u vodi za drvene mostove, a kestenov med najkvalitetniji je, najzdraviji i najskuplji.

1/1