Novosti

Društvo

Plodine gnjeva

Zbog pritisaka i ograničavanja prava na uključivanje u sindikat, Nezavisni sindikat radnika Hrvatske spreman je na podnošenje kaznenih prijava protiv trgovačkog lanca

Large plodine du%cf%84ko maru%cf%84i%c3%a5

Osnovna plaća radnika praktički je minimalna – Plodine (foto Duško Marušić/PIXSELL)

U Plodinama su uvelike kršena radnička prava, ustvrdili su ovih dana predstavnici Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH) i radnice Plodina na riječkom Korzu. O čemu se točno radi, objašnjava Marina Palčić iz NSRH-a.

- Plodine vrše nevjerojatan pritisak na članove našeg sindikata i ulažu nevjerojatnu energiju u akcije razbijanja sindikalizma. Voditelji centara i regionalni voditelji mahom prilaze radnicima i navode ih da se isključe iz sindikata i to rade vrlo direktno. Radnike se i telefonski kontaktira. Kada se poslodavac toliko boji sindikata, to je jasan znak da se radi o sindikatu koji je spreman ući u borbu za prava svojih članova - kaže Palčić.

Kako tvrde sindikalisti, uz prijetnje otkazom zbog članstva u sindikatu, glavni su problemi prekovremeni rad, neusklađenost plaća, rad nedjeljom bez plaćanja i ukidanje stimulacije ako radnik uzme samo dan bolovanja.

- Osnovna plaća radnika Plodina je praktički minimalna, a sve ostalo je stimulacija za koju ne postoje jasni kriteriji i mjerila. Imati svakog mjeseca grč u želucu pri pogledu na platnu listu nije normalno i nije prihvatljivo. Pritom radnici iz Slavonije ili primjerice Zadra imaju manju plaću od radnika iz Rijeke i Zagreba - govori Palčić.

Dodaje da u ovom trgovačkom lancu plaće radnicima smanjuju čak i za iznos porezne olakšice na djecu i uzdržavane članove obitelji. Šalju im također poruke da će biti sankcionirani destimulacijom na plaću primjerice za nenošenje tamnih hlača, a pritom poslodavac odbija snositi trošak radnih hlača.

Plodine su najveći trgovački lanac u potpuno domaćem vlasništvu, a trenutno broje 117 supermarketa diljem Hrvatske. Na rang listama lanaca s najvećim prihodima, u lanjskoj su se godini uz vodeći Konzum, Lidl i Spar našli na četvrtom mjestu. Lanac sa sjedištem u Rijeci u vlasništvu je Mile Ćurkovića, a prošla im je godina bila obilježena dvoznamenkastim rastom prihoda (za više od 14 posto) i porastom dobiti za gotovo dvije trećine (na 264 milijuna kuna). Ove godine otvorili su više novih poslovnica, od Metkovića i Rijeke do Betine i Rogoznice.

Na internetu se daju pronaći brojna anonimna svjedočanstva o lošim radnim uvjetima u Plodinama – od neostvarenih obećanja o kompenzacijama za prekovremeni rad slobodnim danima, do maksimalnog naprezanja radnika i nepostojeće zaštite na radu u skladištima te stalnog potpisivanja ugovora isključivo na određeno vrijeme. "Svi uvjeti su stvoreni u korist firme, a za radnika nema niti jedan povoljan uvjet", tvrdi bivši mesar u Plodinama u Županji.

Zbog pritisaka i ograničavanja prava na uključivanje u sindikat, NSRH je spreman na podnošenje kaznenih prijava, a prvo će krenuti s poslovnicom u Malinskoj. U pripremi je prijava protiv tamošnjih voditelja Plodina, a u sindikatu se spremaju i za kolektivno pregovaranje. Oko svih su se ovih poteza obratili upravi tvrtke, a odgovor još uvijek čekaju.

- Tražimo transparentnost plaća i jednaku plaću za jednaki rad. Zalažemo se i za podizanje osnovnog dijela plaće, koji ne uključuje famozne stimulacije. Vrlo smo odlučni u tome da se za radnike u Plodinama, pa i trgovini u cijelosti, borimo za petodnevni radni tjedan. Očekujemo da nas iz uprave pozovu na sastanak i pokažu spremnost da učine pozitivne promjene za radnike - poručuje Palčić.

Iz NSRH-a pozivaju sve radnike i radnice Plodina da se ujedine i organiziraju u borbi za svoja prava. Da budu, rečeno sloganom nove komunikacijske platforme Plodina – uvijek od akcije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više