Novosti

Kronika

Пo књигу с љубимцeм

Грaд Бeли Maнaстир придружиo сe кaмпaњи Удружeњa грaдoвa и Удружeњa Приjaтeљи живoтињa: Бeлoмaнaстирскa књижницa jeдинa je грaдскa књижницa у кojу грaђaни мoгу дoћи пoдићи oмиљeну књигу у прaтњи кућнoг љубимцa

Bblqkhxhxvfdx4jyvprsdtxmwq5

Plakat kampanje 'Udomi'

Podelom 2000 letaka s informacijama o zakonskim obavezama vlasnika pasa, uslovima držanja kućnih ljubimaca te potrebi udomljavanja a ne kupnje, koji su građanima poslani uz komunalni račun, i Grad Beli Manastir pridružio se kampanji Udruženja gradova i Udruženja Prijatelji životinja. Na taj je način jedini baranjski grad stao uz bok gradovima poput Zagreba, Osijeka ili Čakovca u kojima se kroz lokalno informisanje i razvijanje svesti građana o potrebi udomljavanja najboljeg čovekovog prijatelja pridonosi primeni novog Zakona o zaštiti životinja.

- Podjela letaka je prva mjera kako bi se smanjio broj napuštenih životinja i kako bi građani shvatili kako se udomljavanjem iz skloništa pomaže životinjama i lokalnoj zajednici. Psi iz skloništa su cijepljeni, čipirani i kastrirani te imaju svoje putovnice, što znači da su budući vlasnici oslobođeni svih troškova. Naime, samo onoliko koliko brinemo o onima od kojih ne možemo dobiti ništa pokazujemo kakvo smo društvo - rekao je o kampanji udomljavanja pasa gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

U nacionalnoj kampanji koja promoviše udomljavanje učestvuju braća, mađioničar Luka i glumac Filip Vidović. Filip je pozvao ljubitelje životinja da ne kupuju pse ni bilo koje druge životinje već da udome napuštenog psa ili mačku čime čine dobro delo. Spomenutoj akciji u Gradu Belom Manastiru lokalno su se pridružili i u Baranjskoj razvojnoj agenciji Grada Belog Manastira putem njihove internetske stranice, a vredno je podsetiti i kako je belomanastirska Gradska knjižnica jedina gradska knjižnica u koju građani mogu doći podići omiljenu knjigu u pratnji kućnog ljubimca.

Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana je kazna veća do 30.000 kuna. Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj, a kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 6000 kuna. Zakonska obaveza staratelja je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako staratelj ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprečava neželjeno potomstvo. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi više do 30.000 kuna.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više