Novosti

Kronika

Počast dirigentu

Karlovačko pjevačko društvo ‘Zora’ posjetilo je Holešovo u Češkoj, rodno mjesto svog najslavnijeg dirigenta, Davida Meisela, koji je zbog židovskog porijekla 1941. stradao u ustaškom logoru Jadovno

8cme9hjc0z73kah5qqe7dxkvxbz

David Meisel

Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora iz Karlovca posjetilo je Češku Republiku i Holešovo, rodno mjesto svog najslavnijeg dirigenta, Davida Meisela, koji je zbog židovskog porijekla 1941. stradao u ustaškom logoru Jadovno. Karlovčani su ga uspjeli nekoliko puta izvući iz ustaških zatvora, ali kada nije uspio spasiti svog sina, odlučio je zajedno sa njim otići u vječnost. Premda su znali gdje je i kako završio Meisel, ustaše su javno govorili da je netragom nestao. Meiselova rođakinja Tena Bunčić, profesorica gitare u karlovačkoj Muzičkoj školi, uspjela je uz pomoć ostalih članova familije pokrenuti cijelu priču.

Nakon što je Meisel ove godine dobio spomen-ploču u Karlovcu, u holu Zorin doma, povodom posjete Češkoj 27. jula dobio je i spomen-ploču u svom rodnom mjestu. Napisana je na hrvatskom i češkom jeziku. Zora je pjevala povodom otkrivanja spomen-ploče, a održali su i koncert u staroj Šahovoj sinagogi. Vrhunac posjete je bio koncert u atriju holešovskog dvorca. Na otkrivanju spomen-ploče, zajedničkoj večeri i koncertu u dvorcu prisustvovala je i hrvatska ambasadorica u Češkoj Ljiljana Pancirov.

David Meisel istovremeno je simbol zlatnih vremena Karlovca, ali i najcrnjeg doba toga grada. Pod njegovim vodstvom Zora je bila rado viđen gost u cijeloj Europi, klanjali su se karlovačkom zboru i njegovom dirigentu i kraljevi europskih zemalja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više