Novosti

Kronika

Pohvale s terena

Za radnike HEP-a imam samo riječi hvale. Potres je srušio našu trafostanicu, ali je ona premoštena, tako da imamo struje, kaže Nikola Janjanin iz Gornje Bačuge. U potresu je oštećeno 238 trafostanica, a 150.000 korisnika ostalo je bez struje

Large kontejner goran stanzl

Radnici HEP-a spajaju struju na privremena boravišta (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Potres koji je krajem prošle godine zadesio Sisačko-moslavačku županiju izazvao je velike štete i na postrojenjima elektrodistribucijske mreže zbog čega su i neka gradska naselja po nekoliko sati ostajala bez struje. Ipak, brzom reakcijom ekipa HEP-a mreža je sanirana, a svakog dana vrši se i prespajanje kablova s neuseljivih kuća na kontejnere koji su trenutni dom za brojne porodice.

- Uslijed potresa bez opskrbe električnom energijom ostalo je oko 150.000 korisnika mreže na području Sisačko - moslavačke i Zagrebačke županije. Najveća šteta nastala je na transformatorskim stanicama i električnim priključcima. U potresu je oštećena i jedna od najvažnijih pojnih točaka na tom području – transformatorska stanica Petrinja. U potresu je uništeno ili teško oštećeno 238 trafostanica. Terenskim uvidom, šteta na distribucijskoj mreži procjenjuje se na približno 200 milijuna kuna. Još uvijek je riječ o gruboj procjeni, jer će se precizniji iznos štete moći utvrditi tek detaljnom snimkom - ističe se u HEP-ovom odgovoru na pitanje Novosti. U HEP-u ističu da se sanacija odvija u tri faze. Interventna sanacija, kojom su obuhvaćene hitne sanacije na srušenim objektima nužne za funkcioniranje elektrodistribucijske mreže, izvršena je u prvih desetak dana. U drugoj fazi koja se sada realizira, grade se u potresu porušeni objekti. Potpuna sanacija koja podrazumijeva dugoročnu stabilnost elektrodistribucijske mreže na tom području, obavit će se u trećoj fazi, čije je procijenjeno trajanje godinu dana.

- Zahvaljujući iznimnim naporima elektromontera, 48 sati nakon potresa napajanje su dobili svi korisnici gdje je to bilo tehnički izvedivo. Nakon tog roka, bez napajanja električnom energijom bili su jedino objekti u zonama potpuno uništenih i devastiranih transformatorskih stanica i dalekovoda, čija se funkcija nije mogla zamijeniti nikakvim interventnim rješenjima - naglašavaju.

Na naše pitanje tko će financirati popravke, u HEP-u ističu da su zasad sva potrošena sredstva bila isključivo njihova. S obzirom na razmjere štete na tom području, nakon preciznog utvrđivanja broja objekata i iznosa šteta, popis će biti dostavljen nadležnom Ministarstvu sukladno proceduri podnošenja zahtjeva za pomoć iz fondova solidarnosti EU.

Naglašavaju da su u toku priključenja na mrežu privremenih smještajnih objekata, sanacija i popravak mreže koji ekipe HEP ODS-a (Operator distribucijskog sustava) provode svakog dana u smjenama i vikendom.

- Do polovine siječnja je na mrežu spojeno više od 600 privremenih smještajnih objekata, a radnici HEP ODS-a obavljaju radove u najkraćem mogućem roku, ističu u HEP-u i dodaju da se broj povećava sukladno broju kontejnera koji dolaze u okviru pomoći. HEP stradalom području pomaže i otpisom troškova za isporučenu energiju za prva tri mjeseca 2021. Otpisat će se i potraživanja u vezi s premještanjem priključaka na elektroenergetsku mrežu zamjenskih objekata na privremeni smještaj, uključujući izgradnju novog priključka na istoj lokaciji te kasnije premještanje priključka za potrebe napajanja obnovljenog, odnosno novog objekta. U navedenim općinama i gradovima, HEP Toplinarstvo također će otpisati potraživanja domaćinstava s navedenih područja. Aktivisti na terenu potvrđuju da je HEP u ovoj situaciji reagirao više nego profesionalno.

- Struje ima u svim selima oko Gline. Dio trafostanica je oštećen ili srušen, ali su tamo gdje se moglo transformatori zamijenjeni ili su ti objekti premošteni - ističe za Duško Žarković koji je uključen u akciju "Banija je naša kuća". Ističe i da je dio bandera napukao, ali se nisu srušile i s obzirom da vodovi nisu presječeni, bit će sanirani kasnije. Iako se u kontejnerima može grijati samo na struju što povećava potrošnju, za sada nema žalbi zbog prekida. Aktivistica SNV-a Ljuba Vrga potvrđuje da je pitanje struje riješeno, ali da su se pojedinci žalili na nizak napon.

- Na području Siska svi su imaju struju, bilo da im je priključak na kući ili kontejneru - ističe Mirjana Oluić i dodaje da su u selima oko Siska postavljena za sada tri kontejnera. Ali zato su u Sisku, na tri lokacije formirana kontejnerska naselja s po 20 do 30 objekata priključena na mrežu. Na brdskom području općine Sunja gdje ima sela sa srpskim stanovništvom zabilježene su štete, ali se i tamo situacija poboljšava. Marijana Ristić, tajnica VSNM-a Sisačko- moslavačke županije ističe da je pitanje snabdijevanja električnom energijom riješeno. Kvarovi su otklonjeni, tako da samo u selu Jošavica na području Petrinje struju nije imao dio domaćinstava, ali se i to otklanja.

- Za radnike HEP-a imam samo riječi hvale – kaže predsjednik VSNM-a Petrinja Nikola Janjanin iz Gornje Bačuge.

- Potres je srušio našu trafostanicu, ali je ona premoštena, tako da imamo struje, a sama trafostanica se obnavlja. Imali smo neko vrijeme nešto niži napon ali je problem otklonjen - priča Janjanin.

 

Usput se radi i re-elektrifikacija

Radovi na elektro mreži na području Banije mogli bi biti prilika i za sanaciju mreže u HEP-ovom programu Sanacije i obnove, odnosno re-elektrifikacije sela koja su nakon Oluje ostale bez struje.

- Na području obuhvaćenom potresom, za 2021. smo planirali radove na sanaciji mreže u mjestima Mali Obljaj na području Gline s pet priključaka, i s po jednim priključkom u selima Majske Poljane, Drenovac Banski, Bijele Vode, Čavlovica, Donji Kukuruzari i Dragotina. Ukupna vrijednost radova je 3.300.000 kuna. U toku su procjene kolika su oštećenja navedenih objekata i da li će biti dodatnih troškova - kaže za Novosti koordinator za sanaciju i obnovu Branko Jurišić. Važan je nastavak radova na tom programu u drugim županijama.

- Iz ugovora o financiranju SIO Programa za 2019 - 2021. ostalo je da se riješi naselje Parčići u općini Kistanje s 22 priključka. Razlog za ovoliko dugo postupanje je usuglašavanje stvarnog stanja na terenu sa stanjem u katastru u Kninu gdje je predmet ležao oko godinu dana, a ovih dana očekujemo građevinsku dozvolu i početak radova. Na području Elektro Like radovi se nastavljaju na lokaciji Bušević kod Donjeg Lapca gdje je 50 posto radova dovršeno - ističe Jurišić. Dodaje da se ljudi koji na to imaju pravo, još uvijek javljaju za priključke na području cijele Hrvatske osobno ili uz pomoć predstavnika lokalne zajednice.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više