Novosti

Kronika

Polemike zbog murala

Kulturne duhove uzburkalo oslikavanje zida: Dijelu Križevčana zasmetao je poredak povijesnih ličnosti na umjetničkom djelu Ljubiše Pušeca

Z9ydq3vu7uhayrloj357av352yb

Neki bi svećenika umjesto antifašista – mural u Križevcima

Križevački mural koji prikazuje poznate prigorske ličnosti, a na čijoj je izradi prošle godine radio poznati akademski slikar iz Republike Srpske Ljubiša Pušec u suradnji s lokalnim umjetnikom Ivanom Ivanovićem, našao se na meti pojedinih stanovnika Prigorja. Križevački mural osim Nine Varvare, Dragutina Novaka, Magde Lugomer Heruc i Marcela Kiepacha, sadrži lik Marijana Detonija, poznatog križevačkog i hrvatskog slikara, učesnika NOB-a i člana ZAVNOH-a. Negativne reakcije izazvao je tekst lokalnog portala Prigorski.hr u kojem se naglašava kako je spomenuti mural previše koštao te da su u njemu nepravedno izostavljene neke važne povijesne osobe. Gradu Križevcima zamjera se tako što u mural koji je naručio i financirao, nije uvrstio znamenitog katoličkog sveca Marka Križevčanina. Bilo je i komentara kojima se poručivalo da mural kao umjetnički izričaj nije za križevački javni prostor i da bi ‘bilo bolje da ga je bosanski autor radio u svojoj zemlji‘.

Iz Ureda križevačkog gradonačelnika Marija Rajna je priopćeno da je rad na izradi murala stajao preko 113 hiljada kuna, a od toga je kao honorar autoru isplaćeno je 36.565 kuna. Protiv murala ipak nisu svi križevački građani. Bilo je i onih koji su hrabro stali obranu murala i njihovih autora te iskazali poštovanje prema novoj umjetničkoj baštini grada Križevaca.

- Ako je ovo prikladnije za BiH onda se stvarno može konstatirati da mnogi vrli umovi žive u gradu njima znane povijesti, njima znane kulture i malograđanštine! Kakve veze ima otkud je umjetnik koji je producirao rad, ovaj mural je osmislio križevački umjetnik Ivan Ivanović - rekao je Saša Živković.

Mural je podržao još jedan Križevčanin koji je u svojoj javnoj kritici otišao i korak dalje pa za, kako smatra, nepotrebnu javnu hajku prozvao portal Prigorski.hr.

- Mural je odličan. Pravo je osvježenje gradu trošnih pročelja i fasada. Prigorski će morati naći neki drugi projekt za obračun i blaćenje aktualne gradske vlasti, jer se mural skoro svim građanima sviđa, tako da je ovo čist pucanj u prazno iliti ćorak - istaknuo je Branko Petrović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više