Novosti

Kronika

Пoрукa мирa из Пaкрaцa

Врх Српскe прaвoслaвнe црквe нa Свeтoм синoду и пaрaстoсу: СПЦ je дoгoвoрилa нaстaвaк сурaдњe с Mинистaрствoм културe нa oбнoви Влaдичaнскoг двoрa и Сaбoрнoг Хрaмa

Juxb0r43kj054y7hrclqzl0q42j

(foto Ivica Galović/PIXSELL)

Saborni Hram Svete Trojice u Pakracu u utorak je bio mjesto okupljanja dva vrha, onoga Srpske pravoslavne crkve na čelu s Patrijarhom Irinejom i državnog kojeg je predstavljao izaslanik predsjednice republike Kolinde Grabar Kitarović, ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda prije Pakraca zasjedali su u Jasenovcu, a u pakračkom Sabornom Hramu održan je parastos na kojem su u kriptu sahranjeni zemni ostaci četiri pakračka Episkopa; Sofronija Stefanovića, Kirila Živkovića, Emilijana Marinovića i Nikifora Stefanovića. Pred brojnim uzvanicima, Patrijarh Irinej je potaknut događanjima u posljednjih nekoliko dana, poslao poruku mira i pozvao ‘današnjeg čovjeka da se zamisli nad svojim djelima’.

- U prilici smo da posjetimo ne samo ovaj Hram nego da se i pomolimo za hiljade i hiljade svetih mučenika koji su ovdje stradali. Ovdje smo da se pomolimo Gospodu za naš narod i za sve druge narode kako se ono što se dogodilo s njima, nikada i nigdje u svijetu ne dogodi. Ne samo za naš narod nego ni u jednom narodu, a pogotovo ne u narodu kršćanskom, kako se više nikada ne bi dogodilo da brat kršćanin ubija brata kršćanina. Zato nas malo peče ono što čujemo u posljednje dane, tosu neki elementi onih vremena za koje se nadamo da su prošla, da se neće nikada vratiti. Nije Bog stvorio ovaj svijet da uništavamo jedni druge nego da pokažemo ljubav, za to smo pozvani bez obzira na naciju i kulturu. Teško je biti žrtva zločina, ali još teže biti onaj koji zločin čini, po kršćanskom gledištu. Ono što se rijetko događalo u povijesti kršćanstva, nažalost, dogodilo se u naše vrijeme. Dogodilo se to u mutnom i teškom vremenu kada su mnogi ljudi izgubili svijest i pamet o sebi i činili ono što ne priliči čovjeku koji nosi lik Božji, a pogotovo ne priliči da čini kršćanin drugom kršćaninu – rekao je patrijarh Irinej. Događaju je prisustvovao i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Domaćin ovog vjerskog događaja, Episkop pakračko–slavonski Jovan nakon liturgije pozvao je ministra Hasanbegovića u obilazak Vladičanskog dvora čija se obnova većim dijelom sufinancira sredstvima Ministarstva kulture. Episkop Jovan istaknuo je izrazito dobru dosadašnju suradnju s Ministarstvom kulture te na taj način izrazio nadu kako će se ona i nastaviti. Ministar Hasanbegović je nakon obilaska dvora utvrdio kako je to vrlo važan objekt ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već i za hrvatsku sakralnu baštinu u cjelini.

- Do sada je uloženo oko 10 milijuna kuna za obnovu crkve Svete Trojice i Vladičanskog dvora. Radi se o kapitalnom projektu za Eparhiju i kontinuiranoj potpori koja će se nastaviti sukladno proračunskim mogućnostima. Uostalom, ovo je jedan od važnijih objekata iz ukupne hrvatske sakralne baštine. Došao sam prenijeti poruke hrvatske predsjednice kojima ću, nadam se, doprinijeti jačanju međusobne tolerancije i poštovanja. To treba biti temelj života u našoj zajedničkoj i jedinoj domovini – rekao je prisutnima ministar Hasanbegović koji je toga dana posjetio i Gradsku upravu Grada Pakraca. Tom prigodom se susreo s predstavnicima izvršne vlasti, a tema razgovora bila je kultura i kulturne ustanove u Pakracu.

Građevinski radovi na južnom krilu dvora započeli su 2014. godine, i još uvijek su u tijeku. U tom dijelu trebali bi biti smješteni ured i kabinet vladike Jovana, soba za prijem te ostali radni prostor. Nakon južnog, slijedi obnova ostalih dijelova dvora i realizacija ideja, što je potvrdio sekretar Eparhije pakračko-slavonske Đorđe Teodorović.

- Ideja nam je na gornjem katu istočnog dijela smjestiti biblioteku Eparhije koja je jedna od značajnijih. Tu su rukopisne knjige iz 15. stoljeća. U velikoj mjeri biblioteka je sačuvana zahvaljujući gospodinu Ivanu Hitiju (časniku HV-a koji je 1992. spasio baštinu, zbog čega je odlikovan od patrijarha, op.a.). Ona se trenutno nalazi u Mitropoliji zagrebačko–ljubljanskoj u Zagrebu, dok se ne ostvare potrebni uvjeti za povratak – objašnjava Teodorović. Završetak obnove i otvorenje južnog krila dvora planirani su za mjesec rujan.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više