>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Poruka svjetskim antifašistima

Obilježena 77. godišnjica savjetovanja na Abezu: ‘Vodstvo SABA RH boji se obavijestiti države antifašističke koalicije o našem ponižavajućem položaju’, Milovan Bojčetić

U šumi Abez kod Vrginmosta obilježena je 77. godišnjica partijskog savjetovanja na kojem je 19. jula 1941. godine donesena odluka o podizanju oružanog ustanka na Kordunu i Baniji. Uz Radu Končara i Josipa Kraša, istaknutih funkcionera KPJ i KPH, savjetovanju su prisustvovali kordunaški i banijanski komunisti iz Vojnića, Vrginmosta, Karlovca i sa Banije: Žarko Čuić, Stanko Opačić Ćanica, Rade Bulat, Mile Manojlović Gedža, Stanko Maslek, Branko Nikoliš, Milutin Baltić i Ranko Mitić. Nekoliko dana nakon savjetovanja, Nikola Vidović i Mile Kličković minirali su u Karlovcu prugu prema Dugoj Resi i Ogulinu. Slično se dogodilo i na Baniji kada su stanovnici pod vodstvom Vasilja Gaćeše zauzeli žandarmerijsku stanicu u Banskom Grabovcu. Tako se ustanak na Baniji i Kordunu razbuktao i širio do konačne pobjede 1945. godine.

- Velika mi je čast govoriti na ovom mjestu o ovom savjetovanju posebno zato kad vidimo što se dešava oko nas i u RH gdje neki ljudi i neke grupacije hoće da ponište rezultate NOB-a i da naprave neku novu historiju - rekao je načelnik Općine Vrginmost Milan Vrga.

Posebno oštar bio je predsjednik Udruženja antifašista Sisačko-moslavačke županije i potpredsjednik SABA RH Milovan Bojčetić. Izrazio je negodovanje tretmanom antifašizma, ali i odnosom vrha SABA prema tom problemu.

- Kad mi zatražimo da država pomogne u financiranju našeg sudjelovanja na proslavama bitaka na Neretvi i Sutjesci onda nam kažu da ne mogu dati sredstva jer se to obilježava u drugoj državi, a Bleiburg je valjda u Hrvatskoj - kazao je ironično Bojčetić. SABA, smatra on, ne želi da iskoristi svoj ustavni položaj i obavijesti 51 zemlju antifašističke koalicije o svom lošem položaju u Hrvatskoj.

- Osam ureda državne uprave u RH priznali su udruge protuustavno, proustaškog usmjerenja i one dobivaju više sredstava nego antifašisti, a uže vodstvo SABA RH, boji se zakonskim putem s njima sukobiti - mišljenja je Bojčetić.

1/1