Novosti

Politika

Posavec priveden jer je uzeo 10.000 kuna mita?

Prema neslužbenim informacijama međimurski župan Matija Posavec osumnjičen je da je primio 10.000 kuna za zapošljavanje u međimurskoj Županijskoj upravi za ceste, a na udaru USKOK-a i bivši gradonačelnik Čakovca

Large posavec

Matija Posavec (foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Policija i USKOK u rano jutro pokrenuli su novu akciju privođenja. Uhapšeno je šestoro osoba na području Međimurske županije, a mediji neslužbeno objavljuju da je među njima i međimurski župan Matija Posavec. Iz Županije još nema službene potvrde o uhićenju. Među osumnjičenima je, neslužbeno se doznaje, i nekadašnji čakovečki gradonačelnik, SDP-ov saborski zastupnik Stjepan Kovač za kojega je Državno odvjetništvo tražilo skidanje zastupničkog imuniteta. Za 15 sati najavljena je sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi Hina župan Posavec je osumnjičen da je primio 10.000 kuna za zapošljavanje u međimurskoj Županijskoj upravi za ceste (ŽUC). Predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Franjo Makovac za Hinu je rekao da je trenutno na godišnjem odmoru, da nema nikakve službene informacije te da je i sam o akciji čitao u medijima. I v.d. ravnateljica ŽUC-a Đurđica Hamer za Hinu je izjavila da nema nikakve informacije te da su "svi šokirani ovime što se događa". Kovač je, pak, prema neslužbenim informacijama osumnjičen da je inscenirao prijetnje smrću za koje je tvrdio da ih prima uoči lokalnih izbora u svibnju.

Mediji navode i informaciju prema kojoj USKOK sumnjiči Stjepana Kovača za kazneno djelo trgovine utjecajem i to zato, što je izmislio prijetnje smrću kako bi dobio naklonost birača u drugom krugu lokalnih izbora.

"Policijski službenici PU koprivničko-križevačke su u suradnji s Policijskim nacionalnom uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), rano jutros započeli s realizacijom kriminalističkog istraživanja. Tijekom današnjeg dana provest će se sva uhićenja kao i hitne dokazne radnje koje su rezultat ovog istraživanja - koje je obuhvatilo više osoba, neke s javnim dužnostima - pod sumnjom da su počinile koruptivna kaznena djela", stoji u saopćenju policije uz najavu objave više detalja po završetku kriminalističkog istraživanja.

"Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba, među kojima su i službene osobe, za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju te će o tome pravodobno obavijestiti javnost", priopćio je Uskok. Potvrđuje da je "među osobama u odnosu na koje se provode navedene radnje nalazi i saborski zastupnik za kojeg je od Hrvatskog sabora zatraženo skidanje imuniteta.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je kako je ostao neugodno iznenađen informacijom o uhićenju SDP-ovog zastupnika Kovača, no nije želio komentirati sumnje koje mu se stavljaju na teret.

HTV izvještava da je župan Posavec navodno došao na posao i da je trenutačno u zgradi Županije gdje su u tijeku pretresi. Neslužbeno doznaje da se Posavec tereti za niz kaznenih djela, među kojima i primanje mita.

Ako se skine imunitet SDP-ovcu Kovaču očekuje se da će biti priveden. Navodno je riječ o sumnjama u počinjenje niza kaznenih djela, počevši od zlouporaba položaja i trgovanja utjecajem do primanja mita.

"Ne znam o čemu se uopće radi. Znači, do danas, kad sam počeo primati poruke na mobitel onih novinskih članaka, znači, portala da smo župan Matija Posavec i ja uhićeni, iznenadilo me. Ja sam se baš vozio u grad na kavu. I čekam da mi netko nešto javi. Nema razloga za zabrinutost jer Matija i ja stvarno nikad nismo radili nešto zajedničko. On je radio županijske poslove, ja gradske", rekao je Kovač.

"Moram naglasiti da policija u borbu protiv korupcije stalno ulaže velike napore, da smo u prvih osam mjeseci ove godine prijavili ukupno 682 kaznena djela s područja koruptivnih kaznenih djela, to je više od 80 posto u odnosu na prethodnu godinu i to će i dalje biti naša opredijeljenost", rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Biljana Borzan (SDP) rekla je da u SDP-u nikada nije bilo mjesta za ljude koji su na bilo koji način sumnjivi, odnosno koji ne poštuju pravila i zakone te dodala: "U tom smislu SDP vrlo oštro osuđuje ono što se dogodilo i mi ćemo kao stranka postupiti kao što smo i do sada za naše članove".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više