Novosti

Kronika

Пoтписaни нoви "кaпитaлци"

У прoстoру Зajeдничкoг вeћa oпштинa у Вукoвaру нeдaвнo je уприличeнo пoтписивaњe 11 нoвих угoвoрa. Укупнa врeднoст зa финaнсирaњe пoтписaних кaпитaлних прojeкaтa изнoси 2,6 милиoнa кунa

Large dragana ulaganja 7

Nakon potpisivanja ugovora

Zahvaljujući sredstvima kapitalnih donacija Srpskog narodnog veća i Zajedničkog veća opština, u mnogim sredinama u Hrvatskoj u kojima je organizovana srpska zajednica, izgrađeni su ili obnovljeni objekti društvene infrastrukture. U prostoru ZVO-a u Vukovaru nedavno je upriličeno potpisivanje 11 novih ugovora kojem je prisustvovala i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

- U SNV-u je u proteklih šest godina realizovano je 330 projekata kapitalnih investicija, a u ZVO-u tokom poslednje tri godine 60 ovakvih projekata. Obnovili smo i izgradili srpske kulturne centre u Kninu, Rijeci, Zagrebu, Glini, Osijeku, Vukovaru, Bjelovaru, Okučanima, ukupno 15. U brojnim lokalnim sredinama otvarane su srpske kuće: u Gračacu, Benkovcu, Vojniću, Karlovcu, Belom Manastiru, Tenji, Trpinji, Boboti i Slavonskom Brodu. To su sve sredine u kojima Srbi do sada nisu imali osnovne prostorne uslove za rad – kazala je Dragana Jeckov.

- Na ovaj način jačamo kapacitete jedinica lokalne samouprave i veća srpske nacionalne manjine. Ovi projekti su značajni za srpsku zajednicu pogotovo u sredinama gde nemamo načelnike opština i gde je teško doći do bilo kakvog novca da bi se obnovili prostori u kojima se ljudi okupljaju ili prostori u kojima naša deca treniraju neki sport – pojašnjava predsednik ZVO-a Dejan Drakulić, dodajući da su sredstva osigurana kroz rebalans državnog budžeta zalaganjem saborskih zastupnika SDSS-a. Ukupna vrednost odobrenih projekata iznosi 2,6 miliona kuna.

Po 350 hiljada kuna odobreno je opštinama Borovo, Erdut, Šodolovci, Negoslavci, Markušica i Jagodnjak. U Borovu će sredstva biti utrošena za rekonstrukciju dečjeg igrališta, Negoslavci će urediti malofudbalsko igralište, a u Dalju će biti uređen društveni dom. Opština Erdut je u ovoj godini kroz kapitalne donacije ZVO-a dobila blizu milion kuna, istakao je načelnik Jugoslav Vesić.

- Ovo su značajna sredstva za nas. U nekoliko faza smo radili domove kulture što je ogroman teret, ali upravo ovim sredstvima to uspevamo. Domovi su nam dosta aktivni i imaju dosta korisnika, posebno mladih – kaže Vesić. Šodolovci planiraju vanjsko uređenje društvenog doma i izgradnju sportskog sadržaja u naselju Ada, a u Jagodnjaku je u planu druga faza uređenja Etno kuće.

- Sredstva ćemo utrošiti na unutrašnje uređenje Doma kulture u Markušici, električnih instalacija, dela stolarije i ventilacije. U našim domovima se sve odvija, od daća do proslava, koriste ih sva udruženja, a na ovaj način želimo da budu funkcionalniji – pojašnjava Tihomir Kolarević, načelnik Opštine Markušica.

VSNM Vukovarsko-sremske županije prijavilo je projekte sanacije prostora FK Borac u Banovcima za šta je odobreno 86.000 kuna te sanaciju podova u Osnovnoj školi Trpinja u vrednosti od 54.000 kuna. Vukovarskom VSNM-u  odobreno je 120.000 kuna za uređenje multifunkcionalnog objekta FK Vuteks-Sloga u Vukovaru, dok će 100.000 kuna dobiti srpsko manjinsko veće u Vinkovcima za adaptaciju prostora FK Hajduk Mirko u Mirkovcima. Sredstva su odobrena i VSNM-u u Dardi.

- Prijavili smo projekat kompletne sanacije stadionskih prostorija FK  "4. jul" Uglješ. To je zgrada koja je napravljena pre 45 godina, a od tada nikakvo renoviranje nije izvođeno. Dobili smo blizu 140 hiljada kuna s čime možemo da započnemo vanjsku sanaciju od krovišta i grubih građevinskih radova – rekao je predsednik VSNM-a Radomir Čvarković izrazivši nadu da će na nekim narednim konkursima uspeti da prikupe i ostatak potrebnog novca.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više