Novosti

Kronika

Пoвeћaњe зaпoшљивoсти

Eрдут и Шoдoлoвци у зajeдничкoj aкциjи: Прojeкт имa зa циљ пoвeћaњe зaпoшљивoсти и сoциjaлнe укључeнoсти рaњивих друштвeних групa

Large 6

Preduzetničko-razvojni centar

Opštini Erdut je odobren projekat "Š-OLD-ER" koji će provoditi s opštinom Šodolovci i Centrom za mlade iz Dalja. Reč je o projektu koji ima za cilj povećanje zapošljivosti i socijalne uključenosti ranjivih društvenih grupa te razvoj inovativnih socijalnih usluga. Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 1,2 miliona kuna bez ikakve obaveze dodatnog sufinansiranja projekta potpisao je nedavno Jugoslav Vesić, načelnik Opštine Erdut koja je nosilac projekta. Projekat finansira Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike sredstvima Evropske unije odnosno Evropskog socijalnog fonda, a projektna ideja nastala je u Preduzetničko-razvojnom centru opštine Erdut - lokalnoj razvojnoj agenciji (PORC).

- Radi se o projektu u kojem će aktivno biti uključene osobe koje pripadaju ranjivim grupama kao što su one starije od 54 godine i osobe koje su ili pripadnici nacionalnih manjina ili su nezaposlene. Ime projekta predstavlja skraćenicu, "š" kao Šodolovci, "old" kao stariji i "er" kao opština Erdut. Obe opštine su deo urbane aglomeracije područja Osijeka i mi smo se javili na javni poziv koji je bio raspisan - kaže direktorica PORC-a Bojana Orsić.

Javni poziv je pored Osijeka uključivao još i urbane aglomeracije odnosno područja Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Zadra i Zagreba. Projektom će biti obuhvaćeno oko 150 korisnika tokom 18 meseci njegovog trajanja. Mladima će biti ponuđene prekvalifikacije da mogu bolje da se zaposle, a svim učesnicima projekta razne radionice i događaji.

- Planiramo određene plesne i kreativne radionice te pesničke večeri. Nakon seta radionica organizovaćemo razne događaje kao što su "Šolder plesnjak - pleši kao nekad" i " Čajanka pod zvezdama", odnosno pesničko veče vezano za radionice posvećene lokalnim pesnicima i njihovim delima. Organizovaćemo i kulinarski šou u kojem će se okušati stanovnici dve opštine - navodi naša sagovornica. Među brojnim aktivnostima planirana je i svojevrsna "Štafeta mladosti".

- Štafetu planiramo u okviru "Leta na Dunavu". Štafeta će ići od jedne skele na Dunavu do druge, a cilj svega je da promovišemo zdrav život i reku Dunav te činjenicu da opština Erdut ima 36 kilometara dunavske obale - ističe Bojana Orsić i dodaje kako je planirana i kupovina vozila sa sedam sedišta kojim će korisnike moći da voze u posete pozorištima ili muzejima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više