Novosti

Politika

Povratak u Jasenovac

Nakon višegodišnjeg ignoriranja zahtjeva da se obnovi rad Savjeta Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac, čini se da je vlada Andreja Plenkovića odlučila napraviti pomake. Koncem prošlog mjeseca održan je sastanak s predstavnicima srpske i židovske manjine te Saveza antifašističkih boraca i antifašista

Ezken8vwd33k6kycyakumfdh0oc

Jasenovac (foto Tamara Opačić)

Nakon višegodišnjeg ignoriranja zahtjeva predstavnika manjina da se obnovi rad Savjeta Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac (JUSP), čini se da je vlada Andreja Plenkovića odlučila napraviti pomake. Koncem prošlog mjeseca održan je sastanak premijera Plenkovića i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek s predstavnicima srpske i židovske manjine te Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH. Osim nabrojenih, u Savjetu bi još trebali sjediti predstavnici Sabora, udruženja logoraša, romske manjine Općine Jasenovac i samog Spomen-područja. Na sastanku se razgovaralo o nužnosti djelovanja JUSP-a i pripadajućeg obrazovnog programa, komemoriranja spomena na žrtve jasenovačkog logora i ploči s ustaškim pozdravom koja je u Jasenovcu donedavno stajala, da bi potom bila premještena u Novsku, također na javno mjesto. Budući da je riječ o prvim konkretnim razgovorima, zasad je izostao službeni konsenzus o svim navedenim temama.

Sve do prije koju godinu ovo je savjetodavno tijelo imalo važnu ulogu u kreiranju načina na koji se vodi i oblikuje program JUSP-a. Početkom dvijetisućitih, za vrijeme predsjedanja Slavka Goldsteina, izrađen je poimenični popis ubijenih logoraša i prihvaćen zahtjev za saborskim pokroviteljstvom komemoracije, što traje do danas. No posljednje dvije godine predstavnici srpske i židovske manjine bojkotirali su službenu komemoraciju u znak revolta zbog politički induciranih ustaških sentimenata u javnom prostoru. Upravo je Savjet za svog rada u više navrata priopćenjima osuđivao proustaške pojave u društvu i redovito se oglašavao u povodu pokušaja revizije povijesti. Tako je portal Forum.tm prije nekoliko dana podsjetio da su primjerice osudili vandalski čin razbijanja spomen-ploče Anti Bakotiću Baki, predvodniku proboja iz jasenovačkog logora, na njegovoj rodnoj kući u Sinju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više